fbpx Skip to main content
zuurdesem scoring
Zuurdesem basics

Het scoren van zuurdesemdeeg

Wat is het 'scoren' van deeg? Met 'scoren' bedoelen we het maken van een snede in deeg. Door deeg te scoren krijgt het vocht in het deeg de gelegenheid het deeg te verlaten. Dit zorgt ook voor het rijzen van je brood. Het scoren van deeg bij…
siegfried
juli 7, 2020
Zuurdesem ingredients
Zuurdesem basics

Basis ingrediënten voor zuurdesem

Brood koop je bij de bakker.. althans, dat dacht ik altijd. Tot ik er achter kwam dat ik, jij en eigenlijk ieder ander mens, zonder te veel moeite zelf thuis brood kan bakken. Als kind was ik er dan ook zeer onder de indruk van het door…
siegfried
juli 2, 2020
Brood geschiedenis en feiten

Brood als offer voor de goden

Brood als offer voor de goden De kunst van broodbereiding verspreidde zich in de laatste duizend jaar v.Chr. geleidelijk over alle landen rond de Middellandse zee. Daarbij werden de in Egypte ontwikkelde technieken en recepten verder verfijnd en aangepast aan lokale ingrediënten. In Mesopotamië, het huidige Irak…
De zuurbakker
juni 23, 2020
Egypte
Brood geschiedenis en feiten

Zuurbrood in oud Egypte

Gezuurd brood in Egytische piramiden Vrijwel alles wat we over de vroegste geschiedenis van zuurdesembrood weten, danken we aan de oude Egyptenaren. Zij waren de eerste bereider van gezuurd brood. Bovendien gaven zij het als voedsel in het hiernamaals aan hun doden mee in het graf. Veel…
De zuurbakker
juni 16, 2020
einstein
Brood geschiedenis en feiten

Wie was de Einstein van het brood?

Van wilde wortelstokken tot veredeld graan Wie was de Einstein van het brood? Wanneer heeft een homo sapiens moeder voor het eerst haar kinderen getrakteerd op een heerlijke verse boterham? We weten het niet, want het gebeurde lang voordat mensen hun geschiedenis opschreven, waarschijnlijk al zo’n dertigduizend…
De zuurbakker
juni 8, 2020