Ons verhaal | Hoe zuurbrood begon | Thuis brood bakken | Zuurbrood Skip to main content

Hoe zuurbrood is ontstaan

Iedereen is bakker, jij ook. Bak thuis zuurdesem en deel het met familie en vrienden. Bij zuurbrood vind je alles wat je nodig hebt.

Zuurbrood is opgericht door Siegfried en Jytte, een koppel dat bij toeval hun liefde voor zuurdesembrood ontdekte en sindsdien dagelijks met veel plezier zuurdesem bakt, deelt en eet.

Een iets wat plat, met een te zachte korst, verre van perfect zuurdesem brood lag op het aanrecht. Ons eerste zelf gebakken zuurdesembrood was een feit! Ondanks dat het een beginners-broodje was, konden we er niet van af blijven. Het brood moest en zou dan ook mee komen op vakantie naar Griekenland waar we de volgende ochtend naar toe zouden vliegen. Eenmaal aangekomen op Schiphol keken de douane raar op.. “Ehh, ja..” zei ik, “zelf gebakken desembrood. Dat kunnen we dus écht niet weg gooien..”. Verbazing en een lach. "Echte Hollander" zei de man. Sieg, Jyt en thuis gebakken zuurdesembrood, onderweg naar Griekenland.

Sinds dat eerste brood bakken we eindeloos veel. Ons zuurdesem bak plezier willen we graag met jou delen.

Wij hebben altijd van koken gehouden, maar dat thuis zelf bakken van  zuurdesembrood zo goed mogelijk is wisten we niet. Tot dat we in maart 2020 een weekend weg gingen met vrienden. Zij brachten hun zuurdesem starter mee en verrasten ons met zelf gebakken zuurdesembrood en focaccia. We gingen dat weekend naar huis met een potje eigen starter. Achteraf gezien het beste cadeau dat Rik ons ooit heeft kunnen geven. Sindsdien bakken we elke dag en begon voor ons zuurbrood avontuur.

Zo hebben we veel tijd gestoken in  het onderzoeken van het proces van verzuring en van het optimale bakproces voor zuurdesem broden. Het is lang niet altijd makkelijk om het perfecte zuurdesembrood te bakken. Zo is een goed zuurdesembrood afhankelijk van onder andere de juiste timing en temperatuur, het meel, de hoeveelheid zout en meest essentieel: een gezonde starter. Wij onderzoeken en experimenteren nog steeds dagelijks. Onder andere met verschillende starters, graan soorten, timing en temperaturen. Telkens weer zijn we onder de indruk van het effect dat kleine aanpassingen hebben op het eindresultaat. Het is onze missie om via een zuurbrood community al die experimenten en kennis te delen. Er zijn maar weinig dingen zo bevredigend als het bakken van eigen zuurdesembrood.

zuurdesembrood

Vers gebakken zuurdesembrood, gewoon uit eigen oven