Skip to main content
Category

Brood geschiedenis en feiten

Mensen begonnen minstens 30 duizend jaar geleden met het bakken van brood…

De microben achter fermentatie: van zuurdesem tot kefir en kombucha Brood geschiedenis en feiten

De microben achter fermentatie: van zuurdesem tot kefir en kombucha

Fermentatie is een eeuwenoude techniek die voedsel conserveert en unieke smaken en gezondheidsvoordelen biedt. Centraal hierin staan micro-organismen zoals bacteriën en gisten. In dit artikel duiken we in de wereld van fermentatie, met een focus op zuurdesemfermentatie, en verkennen we ook kefir, kombucha en zuurkool. Zuurdesemfermentatie: bacteriën…
siegfried
april 16, 2025
Ruimtebrood: Hoe NASA Zuurdesembrood Onderzoekt voor Lange Ruimtemissies Brood geschiedenis en feiten

Ruimtebrood: Hoe NASA Zuurdesembrood Onderzoekt voor Lange Ruimtemissies

Stel je voor: knapperige, verse boterhammen, gebakken op duizenden kilometers afstand van de aarde – misschien wel op Mars! Hoewel het klinkt als sciencefiction, wordt er daadwerkelijk onderzoek gedaan naar het bakken van brood in de ruimte met behulp van zuurdesemfermentatie. Projecten zoals het Duitse "Bake in…
siegfried
augustus 19, 2024
Bruin brood of gekleurd wit brood? De misleiding van de consument Zuurdesem GezondheidBrood geschiedenis en feiten

Bruin brood of gekleurd wit brood? De misleiding van de consument

In een wereld waarin gezondheid en bewust consumeren steeds belangrijker worden, zou je verwachten dat de voedselindustrie transparanter is geworden. Toch brengt de aflevering van Keuringsdienst van Waarde Kort ons iets anders: wit brood dat wordt geverfd om het eruit te laten zien als bruin brood. Dit…
siegfried
augustus 9, 2024
“Zuurdesem Liefde: Een Lekkere Kijk op de Geschiedenis van Dit Geliefde Nederlandse Brood Brood geschiedenis en feiten

“Zuurdesem Liefde: Een Lekkere Kijk op de Geschiedenis van Dit Geliefde Nederlandse Brood

Zuurdesembrood heeft een lange en rijke geschiedenis in Nederland, met wortels die minstens teruggaan tot de Middeleeuwen. In die tijd werd zuurdesem op grote schaal gebruikt als rijsmiddel voor brood, omdat het betrouwbaarder en gemakkelijker te verkrijgen was dan commerciële gist. In feite is het gebruik van…
siegfried
december 21, 2022