fbpx Skip to main content

Brood koop je bij de bakker.. althans, dat dacht ik altijd. Tot ik er achter kwam dat ik, jij en eigenlijk ieder ander mens, zonder te veel moeite zelf thuis brood kan bakken.

Als kind was ik er dan ook zeer onder de indruk van het door mijn oma, thuis gebakken brood. Ze bakte dat brood overigens met voor-gemengd meel, en met behulp van een broodbakmachine. Ze voegde water toe aan dat meel en drukte op de aan-knop van de broodmachine. Dertig minuten later haalde ze het resultaat uit de broodmachine: een stomend brood waarvan de rijke geur zich door het gehele huis verspreidde.

Kortom, een kei van een oma. Want wie is er nu oma én bakker?

Naarmate ik ouder werd, begon ik bakkers meer en meer te waarderen. Met het kopen van supermarkt brood stopte ik al snel nadat ik kennis maakte met écht goed bakkersbrood. Brood met harde korst, eindeloos veel bubbeltjes en een karamel noot achtige smaak. Mmmm.

Ik was er van overtuigd dat ik dat soort broden nooit zó lekker en zó mooi zelf vanaf thuis zou kunnen bakken.. maar toch waagde ik een poging.

Het is inmiddels een paar jaar later. En daar sta ik dan.. dagelijks broden te bakken. Voor thuis, voor vrienden, en zelfs voor mensen die ons thuisgebakken brood zo lekker vinden dat ze het wekelijks komen afhalen.

Ik sta er nog steeds van te kijken dat mensen het bakken van brood zich zó (snel) eigen kunnen maken. Maar belangrijker nog, hoeveel plezier je kunt ervaren door het bakken van brood.

Eén ding staat vast: een supermarkt brood zal nooit meer volstaan, en zelfs over bakkersbroden ben ik erg kieskeurig geworden. Ik moedig iedereen aan het avontuur ook aan te gaan. Want zo moeilijk is het thuis bakken van een smakelijk brood helemaal niet.

En dat zie je ook aan de ingrediënten die nodig zijn voor het bakken van een brood. Want wat hebben we nu eigenlijk nodig voor het bakken van een brood?

De basisingrediënten voor zelfgemaakt brood zijn:

  • Meel
  • Water
  • Zout
  • Gist

Voor het bakken van brood kun je verschillende soorten gist gebruiken: gedroogde gist, instant gist en verse/natuurlijke gist.

Omdat bij zuurbrood het bakken van zuurdesembrood centraal staat, hebben wij het hier alleen over natuurlijke gist. Want zuurdesembrood rijst niet door de toevoeging van bakkersgist, maar door het toevoegen van een fermenterend stuk deeg. Dit stuk deeg wordt ook wel “levain” of “zuurdesem starter” genoemd. De levendigheid en kwaliteit van de starter is van groot belang voor het bakken van een goed zuurdesembrood. 

De fermentatie van dat deeg vindt plaats op basis van melkzuurbacteriën, azijnzuur-bacteriën en gisten die van nature ontstaan door ingrediënten te mengen.

Achter de zuurdesem starter zit een hele wetenschap. Daarover kan je hier meer lezen en leren. Ga daarvoor naar ‘Alles over een zuurdesem starter’. Ook kan je je eigen zuurdesem starter via onze webshop bestellen. Waarom? Lees dan ‘de voordelen van zuurdesembrood’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties