fbpx Skip to main content

Zorg voor je zuurdesemstarter

Gefeliciteerd! Je hebt een starter besteld, of hebt deze zojuist ontvangen. Je bent nu officieel baasje van jouw eigen starter. Geef jouw starter een naam naar keuze, en lees de informatie op deze pagina zorgvuldig door. Dit is belangrijk, want jouw starter leeft. Om hem in leven te houden moet je weten hoe je met hem om moet gaan.

Je ontvangt jouw kersverse starter via de post, en dan?

Methode

  • Haal de weckpot en de starter uit je pakket. De starter zit in een papieren zakje met lucht ventiel. De weckpot is in een papiertje gewikkeld.
  • Open het papieren zakje, en verplaats de starter van het papieren zakje naar de de weckpot. Druk zoveel mogelijk starter uit het zakje, de weckpot in.
  • Zodra de starter in de weckpot zit, haal je het roggebloem uit je pakket. Zet je weckpot op een keukenweegschaal en voeg 50 ml water en 50 gram roggebloem toe. Meng dit grondig met een houten spatel. Vorm het mengsel tot een geheel door gebruik van de achterkant van een lepel.

Goed gedaan! Je starter is gevoed.. nu moet jij beslissen wanneer en hoevaak je met de starter wilt bakken. Afhankelijk daarvan kies je onderstaande bewaarmethode voor jouw starter.

Option No.

01. Je starter bewaren op kamertemperatuur

Bewaar jij je starter op kamer temperatuur, dan moet jij je starter elke 12 tot 18 uur verzorgen.

Nadat jij je starter voor het eerst hebt gevoed, groeit de starter. Na 4 tot 8 uur is de starter op zijn piek, afhankelijk van de kamertemperatuur.

4 tot 18 uur nadat jij je starter voor het eerst hebt gevoed is, mix je de starter met een houten spatel. Vervolgens haal je 100 gram starter uit de weckpot. Met die 100 gram kan je bakken.

Voed gelijk daarna het overige deel van de starter. Dit doe je door daaraan 50 ml water en 50 gram roggebloem toe te voegen.

Herhaal het proces (neem 100 gram starter uit de weckpot, voeg 50 ml water en 50 gram roggebloem toe, mix) minimaal iedere 18 uur. We raden je aan hiervoor een vast moment in je dagschema te kiezen.

Option No.

02. Je starter bewaren in de koelkast

Nadat jij je starter voor het eerst hebt gevoed, groeit de starter. Na 4 tot 6 uur is de starter op zijn piek.

4 tot 18 uur nadat jij je starter voor het eerst hebt gevoed is, mix je de starter met een houten. Vervolgens haal je 100 gram starter uit de weckpot. Met die 100 gram kan je bakken, bijvoorbeeld het basis zuurdesembrood.

Nadat je 100 gram starter uit de weckpot hebt gehaald, voed je gelijk het overige deel van de starter. Dit doe je door daaraan 50 ml water en 50 gram roggebloem toe te voegen. Wacht twee uur, zodat het gist-proces opgang kan komen.

Zet je starter na die twee uur in de koelkast. Door de lage temperatuur stagneert het gist-proces van de starter en hebben de bacteriën in de starter voldoende voeding voor een week.

Na maximaal een week haal jij jouw starter uit de koelkast. Het kan zijn dat er wat vocht op de bovenkant van de starter ligt. Mix de starter goed. Haal vervolgens 100 gram starter uit de weckpot, voeg 50 ml water en 50 gram roggebloem toe en meng opnieuw.

Wil je bakken? Dan bewaar je je starter buiten de koelkast, en haal je na 4 tot 8 uur 100 gram starter uit de weckpot na dat je hem hebt gevoed. Daarna voed je de starter opnieuw.

Wil je niet bakken? Laat de starter dan na het voeden alsnog 2 uur buiten de koelkast staan. Zo krijgt de starter een kans het gist-proces op gang te brengen. Na 2 uur kan de starter terug de koelkast in.

Option No.

03. Je starter uitdrogen of bewaren in de vriezer

Als je voor een lange periode geen gebruik van je starter wil of kan maken, en een pauze neemt van het prachtige maar tijdrovende zuurdesem proces, dan kan je er voor kiezen je starter uit te drogen of te bewaren in de vriezer.

Welke van de twee opties kies je? Het invriezen van de starter kost minder moeite, en kan voor een periode van een week tot een paar maanden. Je voed de starter, laat hem twee uur buiten de vriezer staan. Vervolgens vries je hem in. Wil je weer bakken? Dan ontdooi je hem, haal je 100 gram starter uit de weckpot, en voed je het overgebleven deel met 50 ml water en 50 gram roggebloem.

Het kan een tijdje duren voordat de starter weer goed functioneert.  We raden je aan op zijn minst drie keer het verzorg proces te herhalen voor je met de starter gaat bakken.

Een andere methode is het uitdrogen van de starter. Dit kost iets meer moeite, maar is een zeer effectief. Droog je jouw starter uit? Dan kun je hem bewaren voor maanden, zelf voor jaren.

Lees hier hoe je de starter kan laten uitdrogen.