fbpx Skip to main content

Niet zo compact als een brood dat alleen met roggemeel is gemaakt, maar een heerlijke blend van tarwe en volkoren roggemeel waardoor het brood heerlijk luchtig blijft.

Introductie

MOEILIJKHEIDSGRAAD MAKKELIJK
HOEVEELHEID 1 BROOD
TIJD 30 MINUTEN OVER EEN TIJDSPERIODE VAN 14 UUR

Niet zo compact als een brood dat alleen met roggemeel is gemaakt, maar een heerlijke blend van tarwe en volkoren roggemeel waardoor het brood heerlijk luchtig blijft.

Ingrediënten

Tools

  • Een kom om alle ingrediënten in te mengen
  • Een bakblik/cakeblik
  • Plastic zakje/plastic folie/douch kapje, om de kom mee af te dekken
  • Spuit, om het deeg mee te besproeien

Terug naar alle recepten

Zuurdesembrood van tarwe- en volkoren roggemeel

Click to rate this post!
[Total: 11 Average: 3.8]

zuurdesembrood van tarwe en rogge

1. Autolyse

Voeg het meel, de bloem, en het water samen in een grote kom. Meng met een spatel door elkaar, zodat het meel het water goed kan opnemen. Gebruik vervolgens je handen en maak een bol van het deeg. Dek dit af met plastic, en laat staan voor 1 a 2 uur. Doe dit op een plek waar de temperatuur constant is.

2. Kneden

Maak een kuiltje in het deeg, en stop daar 100 gram starter en 11 gram zout in. Na het mengen, kneed je het deeg met je handen voor circa 10 minuten. Dit deeg is net iets natter en daardoor plakkeriger dan het deeg van het basis zuurdesembrood recept. Maar ook hier zul je zien, 10 minuten kneden en het deeg wordt mooi glad.

Na het kneden vouw je de zijkanten van het deeg naar elkaar toe. Was de kom even schoon, of gebruik een nieuwe kom en leg de deegbol met de vouwsels naar boven gericht, in de grote kom.

2. De Bulk Rise

Het deeg is nu klaar voor de bulk rise. Om te voorkomen dat het deeg uitdroogt span je een douche kapje of plastic zak over de kom. Het deeg mag in deze periode 8 tot 10 uur buiten de koelkast rusten. Kortom, een rustige stap 2.. je hoeft immers alleen te wachten.

De perfecte bulk rise-tijd hangt af van de temperatuur. Niet zeker of het deeg al klaar is met de bulk rise? Anders dan bij het basis zuurdesembrood recept, krijgt deeg met rogge er in niet snel een losse, ‘pudding-achtige’, consistentie. Het blijft zeer compact, maar na de bulk rise hoort het deeg wel gerezen te zijn.

3. Vormen van het deeg

Na de bulkrise pak je een cakeblik. Bestrooi de onderkant van het cakeblik met T65 tarwebloem, of een andere bloem met lichte T waarde. Geen idee waar de T voor staat? Lees dat dan hier.

Pak nu de kom met het deeg. Maak je handen nat en haal het deeg voorzichtig uit de kom, probeer een beetje uit te rekken zodat het deeg de vorm aanneemt van het cakeblik, en leg het vervolgens in het cakeblik. Duw het deeg de hoekjes in en dek het geheel af met plastic. Voorzichtig, omdat je de gluten-strengen zo veel mogelijk intact wilt houden.

4. Cold proof

Zet het cakeblik met deeg in de koelkast voor 8 tot 10 uur. Na die uren, ziet het deeg er ongeveer zo uit als op deze foto. Het deeg is behoorlijk gerezen, maar nog altijd behoorlijk compact.

5. Bakken van het brood

Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius voor 40 minuten, of voor zolang jouw oven volledig voorverwarmd is.

Haal het blik uit de koelkast, en gebruik een spuit om de bovenkant van het deeg goed nat te krijgen. Spuit 3 a 4 keer, de bovenkant van het deeg nat.

Zet het deeg in het midden van de voorverwarmde oven. Bak voor 35 minuten. Bak je het recept voor de eerste keer? Houd het brood dan goed in de gaten. Elke oven is anders, en je wilt dit heerlijke brood natuurlijk niet laten aanbranden.

Na 35 minuten open je de oven en spuit je de bovenkant opnieuw nat. Laat het brood voor 5 minuten bruin kleuren. Zet de oven vervolgens uit.

Haal het brood uit de oven en laat voor minimaal 30 minuten afkoelen in het blik. Na 30 minuten kun je het brood uit het blik halen, door het blik om te draaien. Als het brood nog erg warm aanvoelt, laat het dan nog 10 tot 20 minuten afkoelen. En daarna… mag je dan eindelijk je zuurdesembrood van rogge en tarweblend proven.

High five! Voelt goed he? Lekker zelf bakken. Geniet jij ook van dit zuurdesembrood van tarwe en rogge blend? Deel het dan met ons via Instagram of Facebook, met een foto van je eigen brood. Vergeet niet zuurbrood te taggen. We genieten graag mee!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Aafke van Tilburg
Aafke van Tilburg
5 maanden geleden

Mooi recept, tenminste eens niet alleen maar bloem. Ik ga het uitproberen.

Guido Zacharski
Guido Zacharski
3 maanden geleden

Wow…..zonder het roggemeel en water van de starter bijgerekend, wat ik dacht bij te rekenen bij het totaal meel/water, kom ik op een hydratatie van 80%…, ik vond 70% al veel?! Ook gebruik jij maar 20% zuurdesem of starter. Wat doe je als je dezelfde dag wilt bakken? Mag ik de bloem vervangen door volkoren tarwemeel zodat ik een 100% volkorenbrood kan bakken? Groetjes Guido

Manon
Manon
3 maanden geleden

Mijn deeg bleef ontzettend plakkerig, kreeg het niet van mijn handen af..na 15 minuten kledderen iov kneden nog niet… heb uets bloem toegevoegd ongebeer 3 eetlepels.. maar werd niet beter. Hebben jullie tips? Het deeg ligt nu net in eerste rust.