Introductie
MOEILIJKHEIDSGRAAD MAKKELIJK
HOEVEELHEID 8 BAGELS
TIJD 30 MINUTEN OVER EEN TIJDSPERIODE VAN 14 UUR
Ingrediënten
- 125 gram actieve zuurdesem starter
- 350 gram tarwebloem T80
- 150 gram volkoren tarwemeel T110
- 250 gram water
- 40 gram honing
- 10 gram zout
- Eventueel: losgeklopt ei/melk
- Eventueel: Sesamzaadjes of chiazaad
1. Autolyse
Twee korte handelingen in een tijdslot van 15 minuten tot 2 uur
Handeling 1: Meng alle ingrediënten
Gebruik een grote schaal, en voeg alle ingrediënten samen. Meng met een spatel alle ingrediënten door elkaar.
Handeling 2: Kneed het deeg voor circa 10 minuten
Na het mengen, kneed je het deeg met je handen voor circa 10 minuten. Bagel deeg is fijn om mee te werken. Muziekje op, kneden maar! Na de tien minuten vorm je het deeg tot een mooi ronde bol.
2. De Bulk Rise
Het deeg is na het kneden klaar voor de bulk rise. Om te voorkomen dat het deeg uitdroogt span je een douche kapje of plastic zak over de kom. Het deeg mag in deze periode 12 tot 14 uur buiten de koelkast rusten. Je hoeft tijdens deze stap dus niks te doen.
3. Vormen van de bagels
De volgende ochtend is het bagel zuurdesem deeg mooi gerezen. Haal het douche kapje of de plastic zak van de kom. Haal het deeg uit de kom en leg op een het aanrecht.
Rol nu uit en vorm een langwerpige rol van het deeg. Meet het deeg, en snijd in 8 gelijken stukken. Wij werken graag met de deegschraper om het deeg in stukken de delen.
Rol elk stuk deeg tot een gelijkvormige bal. Nu gaan we van de bollen bagels maken! Je kunt dit doen door de bol in je linker handpal te leggen, en met je rechter duim in het midden van de bal een gat te maken. Je kunt ook de achterkant van een houten spatel gebruiken.
Leg de bagels op een bakplaat of een grote snijplank.
4. Tweede rust moment van de bagels
Laat de bagels nu voor circa 1 uur rusten. Je kunt binnen dit uur wel alvast de oven voorverwarmen op 190 graden Celsius.
Na dit uur zijn je bagels iets voller van vorm en klaar om gekookt te worden.
5. De bagels koken in water
Pak een grote pan en vul deze volledig met water. Breng het water aan de kook. Gebruik je hartig beleg op je bagels? Gooi dan een snufje zout in het water. Eet je ze met zoet beleg? Dan kan je er ook voor kiezen een theelepel suiker aan het water toe te voegen.
Zodra het water goed kookt, leg je vier bagels tegelijk in de pan. Afhankelijk van de grootte van de pan kun je meer bagels tegelijk koken. Zorg ervoor dat de bagels niet over elkaar heen schuiven. Het is de bedoeling dat elke bagel met één kant in het water ligt, en met één kant boven het kokende water uitkomt.
Na 2 minuten draai je de bagels van kant en kook je de andere kant van de bagel voor 2 minuten.
Na vier minuten haal je de bagels uit het water. Leg ze op een bakplaat of een grote snijplank.
Herhaal het kook proces voor de andere (vier) bagels.
Pak het ovenrooster. Gebruik een vel bakpapier, en leg alle bagels op het bakpapier.
6. Het versieren van de bagels
Klop een ei en/of wat melk op. Gebruik een keuken kwast en smeer de bovenkant van de bagels in met het opgeklopte ei en/of de melk.
Wil je je bagel versieren? Strooi dan sesamzaadjes of chia-zaad op een bord en dip de bagels 1 voor 1 in de zaadjes.
Leg alle bagels terug op het ovenrooster.
7. Bakken van de bagels
Plaats het ovenrooster in (het midden van) de oven.
Na 30 a 40 minuten zijn de bagels klaar en kan je ze uit de oven halen. Even laten afkoelen.. en there you go! Acht home baked bagels om te delen of lekker zelf op te peuzelen.
High five! Voelt goed he? Lekker zelf bakken. Geniet van je home baked New York style zuurdesem bagels. Oh en, deel jij je succes op Instagram of Facebook? Vergeet dan niet zuurbrood te taggen. We genieten graag mee!
LAAT EEN REACTIE ACHTER
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Kun je deze ook als half afgebakken product invriezen en op een later moment afbakken?
Ja zeker! Het is prima.
Hallo, mijn bagels zijn bij de laatste rijs van 1 uur eigenlijk niet meer verder gerezen. In het water zogen ze zich behoorlijk vol met water waardoor ze tijdens het bakken heel klef bleven. Ik heb de baktijd verlengd, maar nu zijn de bagels onaangenaam hard (wel lekker qua smaak). Wat kan ik anders doen zodat ze minder waterig worden bij het koken?
Hoi Wieke, ze horen zich een beetje vol te zuigen, maar wellicht kan je ze wat korter in het water laten. Gebruik je zout in het water? Dat kan ook helpen. Misschien kan je de tijd in het water iets verkorten en de oven ietsjes hoger zetten. Ik raad af om ze langer te bakken, dan krijgen ze een hardere korst. Succes 🙂
Hi! Ik ben dit recept nu aan het maken, maar het deeg was zo plakkerig, dat als ik het van de ondergrond afhaalde, de bagels kapot gingen. Heb je tips hiervoor?
Nu na het uurtje rijzen opnieuw gevormd, en ze liggen in de oven. Ik ben benieuwd naar de smaak!
Hoe zijn ze geworden? Als het deeg een beetje te plakkerig is, kun je altijd meer bloem toevoegen om te helpen bij het verwerken van het deeg. Experimenteer anders de volgende keer met een beetje extra bloem, want het deeg hoort helemaal niet zo plakkerig te zijn.
Ik heb de bagels na de eerste rijs gevormd, en nu in de koelkast. Morgen haal ik ze eruit, ga ze ff uurtje klimatiserencen daarna koken en afbakken. Serieus spannend!
Wat leuk 🙂 Ben benieuwd of ze goed zijn gelukt!
Kun je bijvoorbeeld ook Zongedroogde tomaten aan het deeg toevoegen?
Zeker! Heerlijk idee Margreet. Kan ook lekker zijn met feta. Dat deden wij wel eens. Je kunt dit het beste toevoegen als het deeg al even heeft gestaan, en door middel van stretch and fold methode. 🙂