Zuurdesem Bagels | Zuurdesem Recepten | zuurbrood Skip to main content

Zuurdesem Bagels

Echte New York style bagels

Ga naar recept Recept afdrukken Pin recept
Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 3.8]
Zuurdesem Bagels
  • Moeilijkheidsgraad Makkelijk
  • Hoeveelheid 8 bagels
  • Tijd 30 minuten over een tijdsperiode van 14 uur
Zuurdesem bagels? Ja dat lees je goed! Voor die perfecte fluffy bagel hoef je niet langer naar New York.. Je bakt ze met dit recept gewoon thuis! Verras vrienden en familie, of peuzel ze lekker zelf op. Het recept is makkelijk en overzichtelijk.

Ingrediënten

Tools

  • Een kom om alle ingrediënten in te mengen
  • Eventueel: Deegschraper
  • Pan

Bereiden

1. Autolyse

Twee korte handelingen in een tijdslot van 15 minuten tot 2 uur

Handeling 1: Meng alle ingrediënten

Gebruik een grote schaal, en voeg alle ingrediënten samen. Meng met een spatel alle ingrediënten door elkaar.

Handeling 2: Kneed het deeg voor circa 10 minuten

Na het mengen, kneed je het deeg met je handen voor circa 10 minuten. Bagel deeg is fijn om mee te werken. Muziekje op, kneden maar! Na de tien minuten vorm je het deeg tot een mooi ronde bol.

2. De Bulk Rise

Het deeg is na het kneden klaar voor de bulk rise. Om te voorkomen dat het deeg uitdroogt span je een douche kapje of plastic zak over de kom. Het deeg mag in deze periode 12 tot 14 uur buiten de koelkast rusten. Je hoeft tijdens deze stap dus niks te doen.

3. Vormen van de bagels

De volgende ochtend is het bagel zuurdesem deeg mooi gerezen. Haal het douche kapje of de plastic zak van de kom. Haal het deeg uit de kom en leg op een het aanrecht.

Rol nu uit en vorm een langwerpige rol van het deeg. Meet het deeg, en snijd in 8 gelijken stukken. Wij werken graag met de deegschraper om het deeg in stukken de delen.

Rol elk stuk deeg tot een gelijkvormige bal. Nu gaan we van de bollen bagels maken! Je kunt dit doen door de bol in je linker handpal te leggen, en met je rechter duim in het midden van de bal een gat te maken.  Je kunt ook de achterkant van een houten spatel gebruiken.

Leg de bagels op een bakplaat of een grote snijplank.

4. Tweede rust moment van de bagels

Laat de bagels nu voor circa 1 uur rusten. Je kunt binnen dit uur wel alvast de oven voorverwarmen op 190 graden Celsius.

Na dit uur zijn je bagels iets voller van vorm en klaar om gekookt te worden.

5. De bagels koken in water

Pak een grote pan en vul deze volledig met water. Breng het water aan de kook. Gebruik je hartig beleg op je bagels? Gooi dan een snufje zout in het water. Eet je ze met zoet beleg? Dan kan je er ook voor kiezen een theelepel suiker aan het water toe te voegen.

Zodra het water goed kookt, leg je vier bagels tegelijk in de pan. Afhankelijk van de grootte van de pan kun je meer bagels tegelijk koken. Zorg ervoor dat de bagels niet over elkaar heen schuiven. Het is de bedoeling dat elke bagel met één kant in het water ligt, en met één kant boven het kokende water uitkomt.

Na 2 minuten draai je de bagels van kant en kook je de andere kant van de bagel voor 2 minuten.

Elke bagel wordt dus in totaal voor 4 minuten gekookt. Elke kant voor twee minuten. Als het water niet voldoende kookt, doe dan een deksel op de pan.

Na vier minuten haal je de bagels uit het water. Leg ze op een bakplaat of een grote snijplank.

Herhaal het kook proces voor de andere (vier) bagels.

Pak het ovenrooster. Gebruik een vel bakpapier, en leg alle bagels op het bakpapier.

6. Het versieren van de bagels

Klop een ei en/of wat melk op. Gebruik een keuken kwast en smeer de bovenkant van de bagels in met het opgeklopte ei en/of de melk.

Wil je je bagel versieren? Strooi dan sesamzaadjes of chia-zaad op een bord en dip de bagels 1 voor 1 in de zaadjes.

Leg alle bagels terug op het ovenrooster.

Dit zijn bagels met chia-zaad en witte sesamzaadjes.

7. Bakken van de bagels

Plaats het ovenrooster in (het midden van) de oven.

Na 30 a 40 minuten zijn de bagels klaar en kan je ze uit de oven halen. Even laten afkoelen.. en there you go! Acht home baked bagels om te delen of lekker zelf op te peuzelen.

High five! Voelt goed he? Lekker zelf bakken. Geniet van je home baked New York style zuurdesem bagels. Oh en, deel jij je succes op Instagram of Facebook? Vergeet dan niet zuurbrood te taggen. We genieten graag mee!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bieneke
Bieneke
1 maand geleden

Kun je deze ook als half afgebakken product invriezen en op een later moment afbakken?

siegfried
Beheerder
1 maand geleden
Antwoord aan  Bieneke

Ja zeker! Het is prima.

Lees meer over Zuurdesem Recepten