Skip to main content

Een bananenbrood zoals het hoort te zijn. Zalig zacht en zoet, gemaakt met drie perfect rijpe bananen, die zorgen voor een heerlijke natuurlijke zoetheid en een onweerstaanbare smeuïge textuur. Ideaal als ontbijt, tussendoortje of dessert, en een echte traktatie voor bananenliefhebbers. Dit bananenbrood is eenvoudig te maken en altijd een succes, met een rijke smaak die perfect in balans is tussen zoet en fruitig. Geniet ervan bij een kop koffie of thee, of gewoon als een verwennerij op elk moment van de dag.

Introductie

MOEILIJKHEIDSGRAAD MAKKELIJK
HOEVEELHEID 1 CAKE
TIJD 70 MINUTEN

Een bananenbrood zoals het hoort te zijn. Zalig zacht en zoet, gemaakt met drie perfect rijpe bananen, die zorgen voor een heerlijke natuurlijke zoetheid en een onweerstaanbare smeuïge textuur. Ideaal als ontbijt, tussendoortje of dessert, en een echte traktatie voor bananenliefhebbers. Dit bananenbrood is eenvoudig te maken en altijd een succes, met een rijke smaak die perfect in balans is tussen zoet en fruitig. Geniet ervan bij een kop koffie of thee, of gewoon als een verwennerij op elk moment van de dag.

Ingrediënten

  • 3 goed rijpe bananen (tussen de 375 en 425 gram inc. schil)
  • 225 gram (biologische) rietsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 grote eieren
  • 100 gram actieve zuurdesem starter
  • 250 gram tarwebloem T65
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 125 ml biologisch kokosolie
  • 60 ml melk
  • een beetje boter om je cake blik mee in te smeren
  • (optioneel) 1 banaan voor op de cake

Tools

  • een cake blik van normaal formaat (13 cm by 22 cm)
  • een handmixer of garde
  • 1 grote kom
  • 1 theelepel
  • 1 eetlepel

Terug naar alle recepten

Het ultieme zuurdesem bananenbrood: luchtig als cake, vol zoete banaan

Click to rate this post!
[Total: 37 Average: 4.4]

Ingrediënten voor zuurdesem bananenbrood in een komVoorbereidingen

Verwarm de oven voor op 185°C.

Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af.

Vet een cakevorm in met boter. Wij gebruiken gezouten boter – dit versterkt de karamelsmaak van rietsuiker en banaan. Ongezouten boter kan natuurlijk ook.

Mixen

Pel drie rijpe bananen en breek ze in stukken. Doe ze in een kom samen met de vanillesuiker en rietsuiker.

Bananen en suiker in mengkom

Mix tot een glad beslag – dit duurt meestal 1 à 2 minuten.

Glad gemixt bananenbeslag in mengkom

Voeg vervolgens twee eieren en 100 gram zuurdesemstarter toe.

Zuurdesemstarter wordt toegevoegd

Mengen van eieren en zuurdesemstarter in beslag

Voeg vervolgens tarwebloem T65, baking soda en een snuf zout toe. Mix opnieuw tot een egaal beslag.

Tot slot voeg je de melk en gesmolten biologische kokosolie toe. Mix rustig met een garde of op lage stand met een handmixer.

De bloem neemt nu het vet van de melk en kokosolie op. Het beslag krijgt een romige textuur met een subtiele tropische toets.

Bakken

Giet het beslag in de ingevette cakevorm.

Snijd een extra banaan doormidden en leg beide helften met de snijkant naar boven op het beslag. Druk zachtjes aan.

Banaan bovenop het beslag in de cakevorm

Plaats de vorm op een bakplaat en schuif in de oven.

Bak het zuurdesem bananenbrood gedurende 60 minuten. Elk oven verschilt: hou de bovenkant in de gaten. Wordt het te donker? Dek af met aluminiumfolie.

Check na 60 minuten met een prikker: komt deze er schoon uit, dan is je brood gaar vanbinnen.

Haal het brood uit de oven, geniet van de geur en laat minimaal een half uur afkoelen voor je aansnijdt.

Vers gebakken zuurdesem bananenbrood uit de oven

Serveren

Geniet van je zelfgebakken zuurdesem bananenbrood – perfect als ontbijt, tussendoortje of traktatie bij de koffie.

Gefeliciteerd! Je zuurdesem bananenbrood is gelukt. Heb je ervan genoten? Laat ons weten wat je ervan vond en deel je resultaat met #zuurbrood op Instagram of Facebook!

Veelgestelde vragen over zuurdesem bananenbrood

Wat is het verschil tussen zuurdesem bananenbrood en normaal bananenbrood?

Zuurdesem bananenbrood gebruikt een actieve zuurdesemstarter in plaats van gist of alleen bakpoeder. Dit zorgt voor een diepere smaak, betere verteerbaarheid en een natuurlijke fermentatie.

Hoe lang blijft zuurdesem bananenbrood vers?

Goed verpakt blijft zuurdesem bananenbrood tot 4 dagen vers op kamertemperatuur. Je kunt het ook invriezen voor langere houdbaarheid.

Kan ik dit recept maken zonder zuurdesemstarter?

Ja, maar het unieke karakter van het brood gaat verloren. Je kunt de starter vervangen door 50g bloem + 50g water + 1/2 theelepel extra bakpoeder, maar de smaak wordt minder complex.

Welke bloem is het beste voor bananenbrood?

Voor dit recept raden we biologische tarwebloem T65 aan. Het geeft structuur zonder het brood zwaar te maken. Volkorenmeel kan ook, maar maakt het compacter.

Waarom zit er kokosolie in dit bananenbrood?

Kokosolie zorgt voor een romige textuur en subtiele smaak die perfect samengaat met banaan en karameltonen van rietsuiker. Je kunt eventueel ook boter gebruiken.


Over de auteur

Siegfried – Oprichter van Zuurbrood

Met meer dan 5 jaar ervaring in zuurdesem, duizenden broden gebakken en meer dan 3000 thuisbakkers geholpen, deel ik hier mijn kennis en liefde voor échte desem. Onze artikelen zijn inmiddels meer dan 100.000 keer gelezen en we hebben 10.000+ volgers op Instagram.

Bekijk mijn profiel →

Waarom ik dit schreef

Mijn missie met Zuurbrood is om thuisbakkers zoals jij te helpen beter, gezonder en lekkerder zuurdesembrood te bakken. Na jaren van experimenteren weet ik waar het vaak misgaat — en hoe je dat voorkomt. Ik schreef dit artikel om je vertrouwen te geven in het proces, fouten te vermijden, en vooral: plezier te hebben in het bakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Martijn
Martijn
1 jaar geleden

Ziet er goed uit, kan het ook zonder de suiker of werkt het recept dan niet?

Jytte
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Martijn

Hebben wij zelf niet geprobeerd, maar het zou in beginsel het rijzen van het brood niet hoeven te beïnvloeden. 🙂

Marijn
Marijn
1 jaar geleden

Recept is wat verwarrend. Er wordt in de ingrediëntenlijst gesproken over rietsuiker en vanille extract,echter het recept begint met het toevoegen van rietsuiker en vanillesuiker?

Jytte
Beheerder
11 maanden geleden
Antwoord aan  Marijn

Hi Marijn, dank voor je bericht! Gaan we aanpassen.