Introductie
MOEILIJKHEIDSGRAADÂ MAKKELIJK
HOEVEELHEIDÂ 1 CAKE
TIJDÂ 70 MINUTEN
Ingrediënten
- 3 goed rijpe bananen (tussen de 375 en 425 gram inc. schil)
- 225 gram (biologische) rietsuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 2 grote eieren
- 100 gram actieve zuurdesem starter
- 250 gram tarwebloem T65
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 125 ml biologisch kokosolie
- 60 ml melk
- een beetje boter om je cake blik mee in te smeren
- (optioneel) 1 banaan voor op de cake
Tools
- een cake blik van normaal formaat (13 cm by 22 cm)
- een handmixer of garde
- 1 grote kom
- 1 theelepel
- 1 eetlepel
Voorbereidingen
Verwarm de oven voor op 185°C.
Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af.
Vet een cakevorm in met boter. Wij gebruiken gezouten boter – dit versterkt de karamelsmaak van rietsuiker en banaan. Ongezouten boter kan natuurlijk ook.
Mixen
Pel drie rijpe bananen en breek ze in stukken. Doe ze in een kom samen met de vanillesuiker en rietsuiker.
Mix tot een glad beslag – dit duurt meestal 1 à 2 minuten.
Voeg vervolgens twee eieren en 100 gram zuurdesemstarter toe.
Voeg vervolgens tarwebloem T65, baking soda en een snuf zout toe. Mix opnieuw tot een egaal beslag.
Tot slot voeg je de melk en gesmolten biologische kokosolie toe. Mix rustig met een garde of op lage stand met een handmixer.
De bloem neemt nu het vet van de melk en kokosolie op. Het beslag krijgt een romige textuur met een subtiele tropische toets.
Bakken
Giet het beslag in de ingevette cakevorm.
Snijd een extra banaan doormidden en leg beide helften met de snijkant naar boven op het beslag. Druk zachtjes aan.
Plaats de vorm op een bakplaat en schuif in de oven.
Bak het zuurdesem bananenbrood gedurende 60 minuten. Elk oven verschilt: hou de bovenkant in de gaten. Wordt het te donker? Dek af met aluminiumfolie.
Check na 60 minuten met een prikker: komt deze er schoon uit, dan is je brood gaar vanbinnen.
Haal het brood uit de oven, geniet van de geur en laat minimaal een half uur afkoelen voor je aansnijdt.
Serveren
Geniet van je zelfgebakken zuurdesem bananenbrood – perfect als ontbijt, tussendoortje of traktatie bij de koffie.
Gefeliciteerd! Je zuurdesem bananenbrood is gelukt. Heb je ervan genoten? Laat ons weten wat je ervan vond en deel je resultaat met #zuurbrood op Instagram of Facebook!
Veelgestelde vragen over zuurdesem bananenbrood
Wat is het verschil tussen zuurdesem bananenbrood en normaal bananenbrood?
Zuurdesem bananenbrood gebruikt een actieve zuurdesemstarter in plaats van gist of alleen bakpoeder. Dit zorgt voor een diepere smaak, betere verteerbaarheid en een natuurlijke fermentatie.
Hoe lang blijft zuurdesem bananenbrood vers?
Goed verpakt blijft zuurdesem bananenbrood tot 4 dagen vers op kamertemperatuur. Je kunt het ook invriezen voor langere houdbaarheid.
Kan ik dit recept maken zonder zuurdesemstarter?
Ja, maar het unieke karakter van het brood gaat verloren. Je kunt de starter vervangen door 50g bloem + 50g water + 1/2 theelepel extra bakpoeder, maar de smaak wordt minder complex.
Welke bloem is het beste voor bananenbrood?
Voor dit recept raden we biologische tarwebloem T65 aan. Het geeft structuur zonder het brood zwaar te maken. Volkorenmeel kan ook, maar maakt het compacter.
Waarom zit er kokosolie in dit bananenbrood?
Kokosolie zorgt voor een romige textuur en subtiele smaak die perfect samengaat met banaan en karameltonen van rietsuiker. Je kunt eventueel ook boter gebruiken.

Voorbereidingen


















LAAT EEN REACTIE ACHTER
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Ziet er goed uit, kan het ook zonder de suiker of werkt het recept dan niet?
Hebben wij zelf niet geprobeerd, maar het zou in beginsel het rijzen van het brood niet hoeven te beïnvloeden. 🙂
Recept is wat verwarrend. Er wordt in de ingrediëntenlijst gesproken over rietsuiker en vanille extract,echter het recept begint met het toevoegen van rietsuiker en vanillesuiker?
Hi Marijn, dank voor je bericht! Gaan we aanpassen.