Introductie
MOEILIJKHEIDSGRAAD MAKKELIJK
HOEVEELHEID 1 CAKE
TIJD 70 MINUTEN
Ingrediënten
- 3 goed rijpe bananen (tussen de 375 en 425 gram inc. schil)
- 225 gram (biologische) rietsuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 2 grote eieren
- 100 gram actieve zuurdesem starter
- 250 gram tarwebloem T65
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 125 ml biologisch kokosolie
- 60 ml melk
- een beetje boter om je cake blik mee in te smeren
- (optioneel) 1 banaan voor op de cake
Tools
- een cake blik van normaal formaat (13 cm by 22 cm)
- een handmixer of garde
- 1 grote kom
- 1 theelepel
- 1 eetlepel
Voorbereidingen
Begin met het voorverwarmen van de oven op 185 graden.
Weeg vervolgens alle ingrediënten.
Smeer het cakeblik in met boter.. wij gebruiken gezouten boter, dat brengt de karamel smaak van de rietsuiker en banaan nog meer naar voren. Gewone boter volstaat natuurlijk ook.
Mixen
Haal de bananen uit hun schil en breek ze in ruime stukken. Stop in een kom en voeg vervolgens vanille suiker en de rietsuiker toe.
Mix deze ingrediënten goed door elkaar, tot zich een mooi egaal beslag vormt. Dit duurt slechts 1 a 2 minuten, afhankelijk van hoe je mixt.
Voeg vervolgens de 2 eieren en de 100 gram zuurdesem starter toe.
Strooi de tarwebloem T65 bij het mengsel. Voeg het baksoda en het zout toe. Mix het beslag opnieuw tot egaal mengsel.
Nu voeg je de melk en de biologische kokosolie toe.
Gebruik de handmixer op een lage stand of mix op een rustig tempo met de garde. De bloem absorbeert nu al het vet van de romige melk en kokosolie.
Bakken
Laat het goudkleurige beslag geleidelijk in de cakevorm glijden.
Snijd de vierde banaan door midden en leg beide kanten in het beslag met de binnenkant van de banaan naar boven. Druk ze een klein beetje in het beslag, zodat de banaan mee gaart met het deeg.
Plaats de cakevorm op een bakplaat en zet deze in de oven.
Bak het bananenbrood nu voor 60 minuten. Houd even in de gaten hoe snel het bananenbrood rijst en in wat voor tempo de bovenkant van het brood verkleurt. Iedere oven is een beetje anders.
Prik bij twijfel met een dun stokje in het midden van de cake om te controleren of het bananenbrood van binnen gaar is.
Haal na 60 minuten je goud-bruin gekleurde bananenbrood uit de oven en ruik met je ogen dicht.. mmmm. Romig zacht zoet, karamel…
Heb nog heel even geduld en laat je cake minimaal een half uurtje afkoelen.
Geniet van deze heerlijk thuis gebakken bananenbrood op basis van zuurdesem.
Gefeliciteerd! Je eigen zuurdesem-bananenbrood is klaar. Wat vond je van dit recept? We ontvangen graag feedback. We zijn ook erg benieuwd naar jouw bakresultaat. Post het op Instagram of Facebook en tag zuurbrood.
LAAT EEN REACTIE ACHTER
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Ziet er goed uit, kan het ook zonder de suiker of werkt het recept dan niet?
Hebben wij zelf niet geprobeerd, maar het zou in beginsel het rijzen van het brood niet hoeven te beïnvloeden. 🙂
Recept is wat verwarrend. Er wordt in de ingrediëntenlijst gesproken over rietsuiker en vanille extract,echter het recept begint met het toevoegen van rietsuiker en vanillesuiker?
Hi Marijn, dank voor je bericht! Gaan we aanpassen.