Introductie
MOEILIJKHEIDSGRAAD Makkelijk
HOEVEELHEID Deeg voor 4 pizza’s (of meerdere kleintjes)
TIJD circa 20 uur
Zuurdesem pizza! Helemaal zelf gebakken, vanaf thuis. Verras je vrienden, kids of partner met dit heerlijke gezonde deeg recept. Het recept is eenvoudig, maar wel goed om lekker op tijd mee te beginnen. We raden ook aan het recept eens helemaal door te nemen en een planning te maken, zodat je niet tijdens het maken van dit recept vast loopt.
Ingrediënten
Voor het deeg
- 78 gram actieve zuurdesem starter
- 214.5 ml water
- 351 gram tarwebloem T65
- 12 gram zout
Voor de saus
- 1 blik tomaten
- 1 blikje (35 ml) tomaten puree
- 1 – 2 thee lepel oregano
- 2 teentjes knoflook
- 1 thee lepel suiker
- 1 kleine rode ui
- 100 ml water
- zout en peper
Om de pizza mee te beleggen
- Mozzarella (1 bol per pizza)
- Verse basilicum
- Geraspte kaas
- En eigenlijk elke ander pizza beleg waar je aan kunt denken!
Tools
- Een kom om alle ingrediënten in te mengen
- Eventueel: Deegschraper
Ingrediënten mixen en mengen
Stop de starter, het zout en het water in een grote kom. Roer de ingrediënten met een spatel. Niet alles hoeft volledig gemixt te zijn.
Voeg nu het meel toe. Meng opnieuw, tot dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Dek nu de kom af en laat het deeg voor 30 minuten rusten.
Stretch and Fold
Nadat het deeg voor 30 minuten heeft gerust (1e rust moment), is het tijd voor het toepassen een stretch and fold. Trek de zijkant van het deeg voorzichtig omhoog, en sla het deeg over de rest van het deeg. Best lastig uit te leggen hoe je de stretch and fold toepast. Hieronder een video om de stretch and fold methode te demonstreren.
Nadat je de stretch and fold uitvoert, dek je het deeg af en laat je het opnieuw rusten voor 30 minuten (2e rust moment). Herhaal de stretch and fold (en de 30 minuten rust tussen het toepassen van de methode) 4 keer. Je zult merken dat het deeg steeds zachter wordt en meer flexibel. Het stretchen wordt gemakkelijker, en de glutenstrengen worden sterker. Vergeet niet telkens het deeg af te dekken om uitdroging te voorkomen. Houd het volgende schema aan:
– Stretch and fold + (2e rust moment)
– Stretch and fold + (3e rust moment)
– Stretch and fold + (4e rust moment)
– Stretch and fold + (ga naar de volgende stap)
Bulk rise
Alle stretch and folds zijn uitgevoerd, en het is nu tijd om het deeg te laten rijzen. De rijs vindt plaats buiten de koelkast, (op kamertemperatuur) en kan voor een periode van 6 tot 14 uur. Ben je een beginner? Maak dan een foto van het deeg aan het begin van de bulkrise. Zodra het deeg in omvang is verdubbeld, is het deeg klaar om gevormd te worden.
Vormen van deeg
Na de bulk rise, verdeel je het deeg in vier gelijke stukken. Dit kun je doen door gebruik van de deegschraper. Schrik niet als het deeg wat plakkerig is. Dit zal ongetwijfeld het geval zijn, pizza heeft namelijk vaak een hoge hydratatie-graad. Om het plakken tegen te gaan, kun je het deeg met wat T65 bestrooien.
Vorm van elk stuk een ronde bol. Stop de bollen in plastic bakjes, dek af, en zet deze in de koelkast. Laat de bollen deeg hier rusten voor 10 uur tot drie dagen! Je kunt je deeg ook eenvoudig invriezen, als je niet alle vier pizza’s wilt eten. Doe dit dan ergens na de 10 uur, en voor de drie dagen.
Van bol naar pizza
Tijd voor pizza?! Je kunt je pizza bakken in de oven, op een pizza steen in je BBQ, of in een pizza machine. Van belang is dat de oven, BBQ of machine (heel) heet is.
Zet je oven daarom op een zo hoog mogelijke temperatuur, en verwarm de oven voor lange tijd voor (+/- 1 uur). Gebruik je de BBQ? Zorg dan dat de BBQ goed is voorverwarmd, met de pizzasteen in de BBQ.
Als de oven, BBQ of pizza machine is voorverwarmd druk je de bol deeg plat. Voor een lekkere knapperige korts, zo plat mogelijk. Voorkom dat het deeg plakt en gebruik een stuk keukenpapier, en/of en strooi wat bloem op het aanrecht of het stuk keukenpapier.
Toppings!
Tomatensaus is key voor een goede pizza. Wij hebben daarom hieronder ook uitgewerkt hoe je een heerlijk tomaten sausje kunt maken.
Gebruik 1 a 2 lepels saus en smeer goed uit over het pizzadeeg. Beleg de pizza vervolgens met beleg naar keuze.
- Mozerella – en na bakken verse basilicum;
- Mozerella, champignons, geraspte kaas;
- Mozerella, gorgonzola en ui;
- Mozerella, salami.
Eigenlijk kun je alles op je pizza doen. Go nuts!
Zuurdesem pizza
Simpelweg heerlijk, vers, en als je dat wilt ook nog eens gezond omdat je zelf bepaalt hoe jij jouw pizza belegd. De kwaliteit van je zuurdesem pizza hangt zeer af van jouw oven, BBQ of pizza machine. Het kan even zoeken zijn, maar met dit zuurdesem pizza recept heb je alvast het perfecte deeg.
Deel jij je pizza met ons? We zijn heel benieuwd naar het resultaat!
Tomatensaus voor op je pizza
Natuurlijk heeft iedereen thuis gebakken zuurdesem pizza ook een zelfgemaakt tomatensausje nodig. Daarom maken wij onze pizza-saus altijd zelf.
Omdat deze tomatensaus een umami is, en goed diep van smaak, heb je niet veel nodig per pizza. Wij maken altijd wat extra saus om in te vriezen. Zo heb je zelfgemaakte tomatensaus klaar voor iedere pizza!
Hoe maak je de tomatensaus?
- Snijd de ui en de knoflook in kleine blokjes, en bak in wat olijfolie in een pan voor 2 minuten.
- Voeg de oregano en suiker bij de ui en de knoflook. Laat op een laag vuurtje staan voor ongeveer 2-3 minuten. Zorg dat dit niet aankoekt, en roer met een spatel indien nodig.
- Gooi vervolgens de tomaten puree, het blik tomaten en water bij de rest van de ingrediënten en laat op een laag vuurtjes staan voor ongeveer 10 minuten, tot dat de saus dikkere consistentie heeft.
- Voeg zout en paper toe naar smaak, en voila! Je pizza sausje is klaar.
LAAT EEN REACTIE ACHTER
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Hoe lang en op welke temperatuur moeten de pizza’s gebakken worden?
Hi Lous, in een pizzaoven (zoals de Onni) kan je de temperatuur (na dat de Onni goed is voorverwardm) wat lager zetten zodat de pizza niet verbrand. Bak je de pizza op een BBQ of in de oven is het even zoeken naar de beste temperatuur mmaar over het algeemen moet de oven/BBQ zo hoog mogelijk staan zodat het pizzadeeg snel bakt. Het kan heel prettig zijn om een pizzasteen te gebruiken voor in de oven en/of BBQ. Die zet je er in tijdens het voorverwarmen, en die wordt heel erg heet. Het pizzadeeg gaart daarom lekker snel en plakt minder.
Hoe krijg je de belegde pizza netjes van het aanrecht op de plaat wanneer deze belegd is?
Veel meel op het aannrecht helpt. Wij gebruiken ook wel een pizzaschep 🙂 Het beleg kan het deeg wat zwaarder maken. Je kunt als je een pizzaschep gebruikt dus beter eerst het deeg op de pizzaschep krijgen, en het deeg vervolgens beleggen!
Hi.
Wat doe je met deeg wat blijf plakken aan je handen bij de stretch and gold?
Is dit nou voor 3 of 4 pizza’s? Je verdeelt het deeg in 4 stukken waar je dan bollen van gaat rollen om deze enkele dagen te laten rusten….
Hi Marijn, vier!
Hi. Als je de bollen in de vriezer hebt gestopt en je wilt die later uithalen om ermee aan de slag te gaan, moet je de bollen dan weer laten rusten? Of hoe ga je ermee aan de slag na het uithalen uit de vriezer?
Hi Dylen, die laat je helemaal ontdooien op kamertemperatuur. Dan kan je ze gaan beleggen en bakken!