Zuurdesem Focaccia | Zuurdesem Recepten | zuurbrood Skip to main content

Zuurdesem Focaccia

Heerlijke zuurdesem focaccia in een dag

Ga naar recept Recept afdrukken Pin recept
Click to rate this post!
[Total: 11 Average: 4.3]
Zuurdesem Focaccia
  • Moeilijkheidsgraad Makkelijk
  • Hoeveelheid 1 Focaccia
  • Tijd 40 minuten over een tijdsperiode van 8 uur
Dit snelle en gemakkelijke recept kan worden bereid in slechts een dag, natuurlijk zoals met alle zuurdesem baksels, kan je het recept extra diepte geven met een langere gisttijd. Heerlijke snack, en populair bij elke borrelaar!

Ingrediënten

  • 100 gram actieve zuurdesem starter
  • 520 gram tarwebloem T65
  • 440 ml water
  • +- 20 gram olijf olie
  • 11 gram zout
  • grof zeezout
  • 200 gram cherry tomaten
  • 2 rode uien (of hoeveel jezelf wilt)
  • rozemarijn
  • zwart peper
  • zout voor de toppings (op smaak)

Tools

  • Een kom om alle ingrediënten in te mengen
  • Bakvorm
  • Eventueel: ovenpapier voor in de bakvorm
  • Eventueel: Deegschraper

Bereiden

Ingrediënten mixen en mengen

Pak een kom en giet daar 440 ml water in. Voeg vervolgens 100 gram starter toe aan het water. Strooi daarna 11 gram zout bij het geheel en mix alles door elkaar. Dit hoeft niet 100% gemengd te zijn.

Mix water starter zout

Voeg nu langzaam 520 gram tarwebloem T65 en 10 gram olijfolie toe.

Meel_focaccia

Meng alles door elkaar, en vorm een kleverige bal van het geheel. Er mag geen droog meel meer in de kom zitten. Alles moet perfect zijn opgenomen, zie de foto hieronder.

Deegbal_focaccia

Dek nu de kom af en laat het deeg voor 45 minuten rusten.

Stretch and Fold

Nadat het deeg voor 45 minuten heeft gerust (1e rust moment), is het tijd voor het toepassen een stretch and fold. Deze methode wordt gebruikt om de kwaliteit van het zuurdembrood te verbeteren.

Ook wordt het deeg van deze methode heerlijk luchtig, zonder dat je het deeg daarvoor hoeft te kneden. Bij de juiste toepassing, is het resultaat een brood met volume, en mooie lucht en bellen vorming aan de binnenkant. Hieronder een video om de stretch and fold methode te demonstreren.

Nadat je de stretch and fold uitvoert, dek je het deeg af en laat je het opnieuw rusten voor 45 minuten (2e rust moment). Herhaal de stretch and fold (en de 30 minuten rust tussen het toepassen van de methode) 4 keer. Vergeet niet telkens het deeg af te dekken om uitdroging te voorkomen. Houd het volgende schema aan:

– Stretch and fold + (2e rust moment)

– Stretch and fold + (3e rust moment)

– Stretch and fold + (4e rust moment)

– Stretch and fold + (ga naar de volgende stap)

bulkrise_focaccia

Bulk rise

Nu het deeg voldoende gerezen is, is het tijd voor de tweede fermentatie. Deze vindt plaats in de bakvorm. Bestrijk het oppervlak van de bakvorm met olijfolie of gebruik bakpapier en sprenkel daar wat olijf olie overheen. Sprenkel ook wat olijfolie op de bovenkant van het deeg nog in de kom.

Dep uw handen in het olijfolie en plaats uw handen onder het deeg, via de zijkant van het deeg. Til het deeg voorzichtig omhoog, en breng het over naar de bakvorm. Spreid het deeg geleidelijk uit over de bakvorm. Dit doe je door uw vingertoppen in het deeg te drukken.

focaccia_deeg

Laat nu je deeg rusten voor 4 – 6 uur. Of dit 4 of 6 uur is hangt af van de temperatuur in je huis.

Als het deeg bijna klaar is, verwarm de oven dan vast voor op 220 graden. Het is belangrijk dat de oven goed is voorverwarmd voor je de focaccia er in zet. Wij houden zelf 30 minuten aan, maar dit is zeer afhankelijk van je oven.

Bakken van de focaccia

Is het deeg klaar om gebakken te worden? Sprenkel dan wat olijfolie over het deeg, gebruik vervolgens je vingertoppen om lichtjes druk uit te oefenen op het deeg. Duw uw vingertoppen in het deeg, en herhaal dit. Bestrooi hierna je deeg met (grof) zeezout.

Toppings!

Snijd de cherrytomaten door midden, en de uien in dunne plakjes. Probeer het hele oppervlak met de ingrediënten te bedekken. Strooi vervolgens de verse rozemarijn over de ingrediënten. Een beetje peper en (eventueel) zout over de tomaten, en voila.

Tijd om te bakken

Zet de focaccia in de voorverwarmde oven voor 26 minuten. Bakt een kant van de focaccia harder? Draai de bakvorm dan om na de eerste 13 minuten.

Zijn de 26 minuten om? Dan is het nu tijd om heerlijk te genieten van uw verse zuurdesem focaccia!

zuurdesem_focaccia

Zuurdesem Focaccia Inspiratie

En? Hoe smaakt die? Dit recept kunt u eenvoudig een twist geven door andere toppings te gebruiken. Wij raden ook zeker aan dit recept eens te proberen met: olijven, geitenkaas en twee theelepels honing of met paddenstoelen en Parmezaanse kaas. Ook lekker is de focaccia met pesto in te smeren, en vervolgens tomaatjes in het deeg te drukken. Eindeloos veel opties dus! Een focaccia is eenvoudig, en een heerlijke snack voor tijdens de borrel of een BBQ. En zeer populair bij de borrelaars.. telkens weer!

Deel jij je focaccia met ons? We zijn heel benieuwd naar het resultaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jonathan Blondelle
Jonathan Blondelle
2 maanden geleden

Schitterend recept. Ik probeerde dit vandaag voor de eerste keer en had direct een geslaagd resultaat.

Jytte
Beheerder
2 maanden geleden
Antwoord aan  Jonathan Blondelle

Hi Jonathan, wat fijn om te lezen! 🙂

Lees meer over Zuurdesem Recepten