fbpx Skip to main content

Kardemummabullar een typisch Zweeds gerecht voor bij de Fika met een wel heel bijzonder kruid: kardemom. Kardemom zit een beetje tussen kaneel en gember in en zorgt voor een heel frisse smaak. Maar ook een kruid dat je niet vaak gebruikt daarom hebben wij dit recept ism kruidenkaartje ontwikkeld. Bestel de benodigde kruiden voor dit bakavontuur op kruidenkaartje.nl!

Introductie

MOEILIJKHEIDSGRAAD MAKKELIJK
HOEVEELHEID 13 TOT 16 BROODJES
TIJD 60 MINUTEN + 16 UUR WACHTTIJD

Kardemummabullar een typisch Zweeds gerecht voor bij de Fika met een wel heel bijzonder kruid: kardemom. Kardemom zit een beetje tussen kaneel en gember in en zorgt voor een heel frisse smaak. Maar ook een kruid dat je niet vaak gebruikt daarom hebben wij dit recept ism kruidenkaartje ontwikkeld. Bestel de benodigde kruiden voor dit bakavontuur op kruidenkaartje.nl!

Ingrediënten

Voor de deeg

  • 400 gram T65 bloem
  • 100 gram actieve starter
  • 200 ml melk⁠⁠
  • 75 g roomboter⁠⁠
  • 65 g bruine basterdsuiker⁠⁠
  • 1 tl kardemompeulen⁠⁠
  • 1/2 tl zout⁠⁠

Voor de vulling⁠⁠

  • 75 zachte roomboter⁠⁠
  • 70 g bruine basterdsuiker⁠⁠
  • 1 tl kardemompoeder⁠⁠
  • 1/2 tl kaneel⁠⁠

Voor de siroop⁠⁠

  • 30 ml water⁠⁠
  • 30 g bruine basterdsuiker⁠⁠
  • 1/2 tl kardemompoeder⁠⁠

Tools

  • Schaal
  • Vijzel
  • 1 theelepel
  • 1 eetlepel
  • Steelpannetje
  • Kwast

Terug naar alle recepten

Zweeds gerecht voor bij de Fika!

Click to rate this post!
[Total: 8 Average: 4.1]

Instructies

  1. Haal de kardemonzaadjes uit de peulen en maal deze fijn. Meng het bloem, suiker met de peulen en het zout.
  2. ⁠⁠Meng de melk met je actieve starter en voeg toe aan het beslag
  3. Smelt de boter licht (zorg dat deze niet te heet is) en meng deze door het beslag kneed tot een geheel en het niet meer te veel plakt aan de kom.
  4. Laat het deeg ongeveer 4u rijzen buiten de koelkast. Zorg dat je het goed afdekt met een vochtige theedoek of douchekapje. Het deeg begint dan al flink te groeien
  5. Zet het deeg vervolgens een hele nacht in de koelkast. Het deeg rijst nu langzaam en de kardemomsmaak trekt extra goed in het deeg.
  6. Meng alle ingrediënten voor de vulling. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 30 x 50 cm en verdeel de vulling erop.
  7. Vouw het deeg 2 keer dubbel en snij er reepjes van. Snij deze in en rol op tot een knoop.
  8. Laat de broodjes 45 minuten tot 2 uur rijzen. Weer onder een vochtige theedoek.⁠⁠ Verwarm het laatste half uur de oven voor op 220 graden.
  9. Bak de broodjes op 220 graden voor ongeveer 15 min.
  10. Verwarm ondertussen het water met de suiker en smeer de siroop over de broodjes direct als ze uit de oven komen.⁠⁠
  11. Laat heel even afkoelen en geniet van een zalige zuurdesem Fika!

Dit recept is ontwikkeld door Fab.kookt een fanatieke foodie en zuurbrood fan vanaf het eerste uur. Fab.kookt is tevens haar eigen kook initiatief gestart: kruidenkaartje. Waarmee ze JOU uitdaagt om nieuwe smaken te ontdekken en alle benodigde kruiden aanbiedt op een kaartje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mar brands
mar brands
6 maanden geleden

hoi kun je deze ook van te voren maken en invriezen?

Jytte
Beheerder
4 maanden geleden
Antwoord aan  mar brands

Je kan ze invriezen! Zeker! Hoewel ze vers natuurlijk het aller lekkerst zijn 😉