Introductie
MOEILIJKHEIDSGRAAD MAKKELIJK
HOEVEELHEID 13 TOT 16 PLAKKEN CAKE
TIJD 65 MINUTEN
Ingrediënten
- 3 rijpe bananen en (eventueel) 1 banaan voor op de cake
- 85 gram honing
- 1 theelepel vanille extract
- 2 grote eieren
- 100 gram actieve zuurdesem starter
- 250 gram tarwebloem T65
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 125 ml biologisch kokosolie
- 60 ml melk
- een beetje (gezouten)boter om je cake blik mee in te smeren
- twee ruime handen walnoten
- grove stukken chocolade – ik gebruik Lindt 80% cacao
Tools
- een cakeblik – 13 cm by 22 cm
- Deeggarde of keukenmixer
- 1 grote kom
- 1 theelepel
- 1 eetlepel
- 1 vork om de bananen te prakken
Voorbereidingen
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Weeg alle ingrediënten.
Smeer het cakeblik in met boter. Ik houd er van dat te doen met gezouten roomboter, dat paart goed met het zoet van de honing. Normale roomboter of kokosolie volstaat ook.
Mixen
Neem de (3 rijpe) bananen uit hun schil en breek met de hand. Alle stukken banaan mogen samen in een kom.
Prak de bananen met een vork en meng al gedurende het prakken de (85 gram) honing en (1 theelepel) vanille-extract door het beslag heen.
Voeg vervolgens de 2 eieren en 100 gram zuurdesem starter toe.
Voeg nu 250 gram tarwebloem T65 bij het mengsel. Voeg de (1 theelepel) bakpoeder en (1/4 theelepel) zout toe.
Nu schenk je de (125 ml) melk bij de ingrediënten en voeg je de (125 ml) biologische kokosolie toe.
Mix alle ingrediënten. Ik gebruik de deeggarde, maar je kunt uiteraard ook een handmixer gebruiken.
Voeg na het mixen eventueel walnoten en chocolade toe aan het mengsel.
Bakken
Giet het beslag geleidelijk in de cakevorm. Als je een vierde banaan hebt, snijdt deze dan horizontaal door midden, zodat je twee langwerpige stukken krijgt. Leg ze vervolgens horizontaal in het beslag.
Plaats de cakevorm op een bakplaat en zet in de oven.
Bak het deeg voor 65 minuten op 185 graden Celsius.
Houd in de gaten hoe snel het deeg rijst en verkleurt. Verkleurt de bovenkant wat snel? Zet de bakplaat dan een trede lager.
Na 65 minuten haal je een heerlijk bananenbrood uit de oven.
Kantel het bananenbrood voorzichtig uit het blik en laat het afkoelen voor minimaal 30 minuten.
En dan is het tijd om te genieten van je thuis gebakken zuurdesem bananenbrood! Heerlijk met een beetje boter bijvoorbeeld.
LAAT EEN REACTIE ACHTER
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Heel lekker en heel makkelijk om te maken. Toprecept!!
Thanks! Fijn dat het je goed af ging 🙂
Graag het recept nalopen…in de ingrediënten lijst wordt er gesproken over vanille extract en over bakpoeder. In het recept gaat het over vanillesuiker en baking soda. 2 wezenlijke andere producten 😉
Hi Marijn, ik zie dit nergens terug… heel vreemd! Onder welk kopje lees jij dit?
Dit viel mij ook al op 😉 onder het kopje mixen. Ik heb alsnog zojuist vanille extract en bakpoeder gebruikt. Hoop dat dit klopt… 🙂
Kan je ipv tarwebloem t65 ook een tarwebloem t110 gebruiken?
Zeker! Dan wordt je brood wel wat compacter dan met T65.