Introductie
MOEILIJKHEIDSGRAAD MAKKELIJK
HOEVEELHEID 10 ZUURDESEM BOLLETJES
TIJD 30 MINUTEN OVER EEN TIJDSPERIODE VAN 8 UUR
Bolletjes! mmmm. Burger bol, gezonde bol, bol met kaas. Wat je maar wilt. Dit recept is eenvoudig, en je bakt de bolletjes relatief snel. Binnen een dag bolletjes op tafel? Dat kan dus. Ook super om in te vriezen trouwens, zodat je elke dag een vers bolletje kunt eten.
Ingrediënten
- 280 gram actieve zuurdesem starter
- 400 gram tarwebloem T65
- 50 gram tarwebloem T110
- 280 ml water
- 30 ml melk op kamer temperatuur
- 15 gram zout
- 10 gram suiker
- losgeklopt ei/melk
- 90 gram boter
- Eventueel: Sesamzaadjes
Voorbereiden
Leg voor je met dit recept begint, de boter vast buiten de koelkast. Het is dan fijn en zacht zodra je dit nodig hebt voor het recept.
1. Mengen
Zet een grote kom klaar. Voeg daarin de starter en het water samen. Roer met een spatel tot de starter voor het grootste deel lost komt in het water.
Pak een tweede kom, en voeg daarin de bloem, het zout en het suiker samen. Zorg dat de drie ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg hier vervolgens het melk aan toe, en giet daarna de inhoud van de andere kom, met de starter en het water, in de tweede kom.
Mix alle ingrediënten goed, en maak een geheel van het deeg door dit samen te drukken.
2. Kneden
Haal het deeg uit de kom, en leg op een schoon aanrecht. Het is behoorlijk plakkerig deeg, maar geen zorgen. Dit komt ten goede van de heerlijke bolletjes.
Kneed het deeg voor 10 tot 25 minuten, of tot dat het deeg fijner werkbaar is en minder plakt. Voeg beetje bij beetje het boter toe aan het deeg. Doe dit heel geleidelijk, en kneed telkens goed na dat je een beetje boter toevoegt. Is alle boter geïntegreerd? Top! Pak de bol deeg dan voorzichtig op, en leg deze in de kom. Dek de kom af met een douche kapje of een plastic zak. Laat nu rusten op een plek waar de kamertemperatuur consistent is.
2. Stretch and fold
Tijdens de rust periode van vier uur, voer je vier keer de stretch and fold techniek uit. Wat houdt dit in? Laat het deeg in de kom. Pak 1 kant van het deeg voorzichtig op, maak een beweging waarmee je die kant van het deeg omhoog tilt, en leg dit over de rest van het deeg. Het is een beetje lastig in woorden te omschrijven. Op youtube staan heel veel filmpjes. We raden aan daar eens naar te kijken.
Vier keer de stretch and fold toegepast? Awesome! Tijd om de bolletjes te vormen.
3. Vormen van de bolletjes
Haal het douche kapje of de plastic zak van de kom. Haal het deeg uit de kom en leg op een het aanrecht. Wees niet te hardhandig met het deeg, om de gluten-strengen te behouden.
Snijd nu het deeg in 10 gelijke stukken. Wij werken graag met de deegschraper om het deeg in stukken de delen. Wij gebruiken ook een keukenweegschaal. Elk stuk moet +/- 110 gram zijn.
Pak een stuk deeg in je hand, en rol voorzichtig tot een bol in je hand.
Leg de bolletjes op een stuk keukenpapier. Duw de polletjes een beetje plat, zonder al te veel druk te zetten. Leg een theedoek over de bolletjes.
4. Rust moment
Laat de bolletjes nu voor circa 4 a 5 uur rusten. Zorg er opnieuw voor dat je de bakplaat met het deeg op een plek in het huis neer zet waar de temperatuur consistent is en niet te laag.
Na dit rust moment zijn de bolletjes goed gerezen.
5. Bakken!
Warm de oven voor op 200 graden.
Klop een eitje los, en gebruik een kwast of je handen om de bolletjes in te smeren. Hierdoor krijgen ze een mooie glans. Strooi eventueel wat sesam zaadjes op de bovenkant.
Is de oven goed warm? Plaats de bolletjes dan in de oven. Zorg dat ze niet te hoog in de oven staan.
Bak de bolletjes voor tussen de 20 en 25 minuten. De precieze tijd hangt af van je oven. Als je een keuken thermometer hebt, kan je de temperatuur van de bolletjes controleren. Die moet circa 190 graden zijn.
Zijn ze klaar? Haal de bakplaat uit de oven. Even laten afkoelen.. en there you go! Maar liefst tien home baked bolletjes om te delen of lekker zelf op te peuzelen.
High five! Voelt goed he? Lekker zelf bakken. Wij hopen dat je heerlijk geniet van je bolletjes. Als tien toch wat veel zijn, vries de rest dan in. Ze blijven heerlijk vers. Oh en, deel jij je succes op Instagram of Facebook? Vergeet dan niet zuurbrood te taggen. We genieten graag mee!
LAAT EEN REACTIE ACHTER
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Voor mijn zuurdesembroden van 400 gram gebruik ik doorgaans 60 gram zuurdesem. In dit recept staat 280 gram zuurdesem. Klopt dat wel?
Deeg blijft veel te nat. Klopt de verhouding wel?
Hoi Nas,
Het deeg is wat natter met dit recept. Om het te beheersen, moet je veel bloem gebruiken als je ermee werkt.
Als je er nog steeds mee worstelt, verminder dan het water tot 260 ml, dan is het een stuk makkelijker te hanteren.
Eet smakelijk!
Maar water terugnemen is geen optie als je al bezig bent..dus dan gewoon bloem toevoegen totdat t werkbaar is?
Water kan helaas niet terug.. dus als het echt te plakkerig is voeg je gewoon meer meel toe inderdaad 🙂
Als ik mijn deeg de dag ervoor wil maken zodat ik de ochtend dat ik de bolletjes wil eten minimaal werk heb wat is dan het beste tijdstip om het deeg in de koelkast te zetten?
Hi Irene, het laatste rust moment is 4-5 uur. Je zou kunnen kijken of je het deeg voor het slapengaan in de koelkast kan zetten, en ze de volgende dag uit de koelkast kan halen (wel even op kamertemmperatur laten komen voor 30 minuten) om ze te bakken. Wij hebben ze overigens altijd gelijk gebakken na een rustmoment van 4-5 uur buiten de koelkast. Maar het is het proberen waard als je verse bolletjes in de ochtend wil eten 🙂
Kun je de tarwebloem (T65) ook vervangen door bijvoorbeeld roggebloem (T85) of een tarwebloem T110?
Zeker! Als je het met rogge bloem vervangt krijg je een wat stugger/compacter brood. Met tarwe valt dan mee, maar hoe hoger het T gehalte, hoe meer volkoren het brood is. Kortom: minder licht/wit. Ik zou zeggen: lekker proberen 🙂 enjoy!
Is het mogelijk om de melk en de boter te vervangen met een plantaardig alternatief?
Hoi Marit, wij hebben dat nooit geprobeerd, maar ik zou zeggen probeer uit! 🙂 Benieuwed of het werkt!
Hoe krijg je zo’n grote hoeveelheid zuurdesemstarter, 280 gram? Ik haal elke keer 100 gram eruit en vul aan met 50 meel en 50 water.
Hoi Sabine, je kunt de starter blijven verdubbelen tot je de gewenste hoeveelheid hebt, wat betekent dat je 100 g starter zou voeden met 50 g water en 50 g bloem zonder iets weg te gooien. Dan kun je 12 uur later de 200g starter voeden met 100g water en 100g bloem en dan heb je 400g starter en zo verder….