De T-waarde van meel en bloem | Meel, bloem en graan | zuurbrood Skip to main content

Waar staat de ‘T’ nu eigenlijk voor?

De T staat voor het typenummer van het graan. Hoe lager het getal dat voor de T staat, hoe minder zemelen en kiemen het bloem bevat en hoe zachter het bloem is. Die zemelen en kiemen zijn dan uit het meel gezeefd na het malen van de granen.

Het onderscheid tussen de verschillende T-hoogtes wordt gemaakt omdat voor ieder recept een andere T-waarde geschikt is.

Zo is biologisch tarwebloem T65 perfect voor het bakken van traditioneel Frans stokbrood, maar ook zeer geschikt voor het bakken van pannenkoeken, cakes of taarten. Voor het bakken van volkorenbrood is biologisch tarwemeel T150 beter geschikt.

Goed onthouden dus: hoe lager de T-waarde, hoe zachter het meel of bloem.

Recepten per T-waarde

Tarwe

Tarwebloem T65

Tarwebloem T65 is een zeer fijne bloem. T65 bloem wordt gebruikt voor het bakken van traditioneel Frans stokbrood, maar is ook geschikt voor het bakken van pannenkoeken, cakes of taarten.

Tarwebloem T80

Tarwebloem T80 is een net als T65 fijn, maar toch net iets minder vaak gezeefd. Er zitten daarom nog behoorlijk wat kiemen en zemelen van de graan in dit product. T80 bloem bevat ongeveer 80 tot 85% van de hele graankorrel.

Tarwebloem met t-waarde 80 is uitstekend voor de beginnende thuisbakker, met name voor het bakken van het klassieke zuurdesembrood recept. Ook kan het goed gebruikt worden voor het bakken van bijvoorbeeld pizzadeeg en gezonde tarwe koekjes.

Tarwemeel T110

Tarwemeel T110 is licht-volkoren meel waarin tussen de 88 tot 90% van de hele graankorrel. Rijk aan kiemen en zemelen dus, en daardoor erg voedzaam.

Met tarwebloem t-waarde 110 bak je gezonde bruine zuurdesem broden met hoge voedingswaarde. Ook kan je dit meel gebruiken om een recept met tarwebloem T80 extra voedzaam te maken. Dit doe je door een deel van het meel te vervangen met T110 tarwemeel.

Tarwemeel T150

Tarwemeel T150 is volkoren meel en zit boordevol kiemen en zemelen van de graan. Dit volkorenmeel bevat namelijk tussen de 95 en 100% van de gehele korrel!

Met tarwebloem t-waarde 150 bak je volkoren zuurdesem broden met zeer hoge voedingswaarde. Uiteraard kan je ook dit meel met ander meel of bloem mixen.

Rogge

Omdat roggebrood minder hoog in gluten is dan bijvoorbeeld tarwemeel vormt het een prettig alternatief voor mensen die niet te veel gluten kunnen of willen eten.

Rogge T85

Bak je je brood met roggebloem dat is het resultaat een zacht doch compact brood.

Net als in tarwebloem T80 vind je in roggebloem T85 behoorlijk wat kiemen en zemelen van de graan terug. T85 bevat ongeveer 85 tot 90% procent van de hele graankorrel.

Rogge T170

Roggemeel T170 is 100% roggemeel! Super gezond, en razend lekker. Met dit meel bak je het traditionele goed compacte roggebrood. Een van onze favoriet.

We raden je zeker aan om het klassieke zuurdesembrood recept eens te bakken met rogge. T85 als je van lichter roggebrood houdt, T170 als je een liefhebber bent van zwaarder roggebrood.

Lees meer over Meel, bloem en graan