Zuurdesem dadelbrood | Zuurdesem Recepten | zuurbrood Skip to main content

Zuurdesem dadelbrood

Een luchtig dadelbrood met subtiele zoete bite

Ga naar recept Recept afdrukken Pin recept
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 4.7]
Zuurdesem dadelbrood
  • Moeilijkheidsgraad makkelijk
  • Hoeveelheid 1 cake/brood
  • Tijd 70 minuten
Zin in brood, en een stukje cake? Dit is jouw recept. De dadels in dit recept geven het luchtige brood precies wat het nodig heeft: een zoete bite hier en daar.

Ingrediënten

  • 300 gram (pitloze) dadels
  • 60 gram honing
  • 60 gram ongezouten botter
  • 10 gram zout
  • 75 ml warm melk
  • 200 ml water
  • 150 gram actieve zuurdesem starter
  • 425 gram tarwebloem T65
  • een beetje boter om het cakeblik mee in te smeren

Tools

  • een cakeblik van normaal formaat (13 cm bij 22 cm)
  • een handmixer of garde
  • 1 grote kom
  • 1 theelepel
  • 1 eetlepel

Bereiden

Voorbereidingen

Weeg alle ingrediënten.

Verwarm de melk. Zorgt dat de melk niet té warm wordt.

Smeer het cakeblik in met ongezouten boter.

Mixen

Voeg nu de warme melk, het water, de 150 gram actieve zuurdesem starter, het zout, en de tarwebloem bij elkaar in een kom en mix dit tot een mooi beslag.

Zorg dat alle ingrediënten goed gemengd zijn en vorm vervolgens een bal van het deeg. Je deegbal ziet er ongeveer zo uit als de deegbal op de foto hieronder.

Dek de kom af. Laat het deeg nu 30 minuten rusten.

Na 30 minuten voeg je de honing en boter aan het deeg toe. Kneed de ingrediënten zorgvuldig de deegbol in.

Zodra ook de honing en boter onderdeel uitmaken het deeg, laat je het geheel rijzen. Dit doe je door het deeg te laten rusten voor 45 minuten.

Na 45 minuten ga je over een periode van ongeveer 30 minuten de dadels in het deeg verwerken. Dit doe je door het deeg te ‘vouwen’.

Voor dat je daarmee begint snij je de dadels in stukjes van vier.

Hoe pak je het vouwen aan?

Stap 1: Bedek de bovenkant van het deeg royaal met stukjes dadel

Stap 2: Vouw nu de ene helft van het deeg naar rechts, over de andere helft van het deeg heen.

Stap 3: Bestrooi het deeg opnieuw met dadels. En vouw opnieuw.

Stap 4: Herhaal dit drie keer. Vouw telkens een kant van het deeg over de andere kant van het deeg en bestrooi vervolgens het oppervlak van het deeg met stukjes dadels.

Wacht nu 45 minuten.

Herhaal de vouw techniek uit stap 4 drie keer.

Wacht weer 45 minuten, en herhaal opnieuw de vouw techniek uit stap 4 voor drie keer.

Na ongeveer 3 uur (4x 45 minuten) heeft het deeg voldoende tijd gehad om te rijzen.

Warm de oven voor op 220 graden.

Vet de cakevorm in met een beetje boter. Vorm de deegbal voorzichtig zodat het de vorm aanneemt van de cakevorm. Laat het in de cakevorm rusten voor 30 minuten.

Pak een ovenschaal en stop daar wat water in. Zet dit in de oven. Dit vormt stoom en geeft je brood een extra mooie korst.

Zet de cakeblik in de oven. Bak voor 35 a 40 minuten.

Dadelbrood voor de week! Laat je ons mee genieten? We zijn erg benieuwd naar je bakresultaat. Post het op Instagram of Facebook en tag zuurbrood.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Lees meer over Zuurdesem Recepten