Japans melk boter honing citroen kersen zuurdesembrood - zuurbrood -

Japans melk boter honing citroen kersen zuurdesembrood

Een traditioneel Japanse boter brood op basis van zuurdesem starter. Bij zuurbrood ookwel "Cherry blossom bake".

Ga naar recept Recept afdrukken Pin recept
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Japans melk boter honing citroen kersen zuurdesembrood
  • Moeilijkheidsgraad Makkelijk
  • Hoeveelheid 1 brood
  • Tijd 35 a 40 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram actieve zuurdesem starter
  • 450 gram tarwebloem T80
  • 220 gram water
  • 12 gram zout
  • 60 gram lauwe melk
  • 40 gram zachte ongezouten boter
  • 150 gram ontpitte kersen
  • 60 gram honing
  • De schil van twee citroenen
  • Het citroensap van een citroen

Tools

  • Keukenweegschaal
  • Cakevorm
  • Ovenschaal met water voor het creëren van stoom in de oven

Bereiden

Wij noemen dit ongelofelijk lekkere brood ook wel de “Cherry blossom bake”. Een brood waar kersen en desem elkaar knuffelen. En dat proef je. Het resultaat is een zacht, smeuïg, romig brood dat er ook nog eens waanzinnig goed uit ziet. Een absolute must bake voor alle zuurbrood bakkers. Bakken maar!

Mengen en kneden van de ingrediënten

Handeling 1:

Gebruik een grote kom van glas of aluminium en voeg de volgende ingrediënten samen: de starter, het water, het bloem en de melk. Meng de ingrediënten met een spatel. Alle ingrediënten moeten goed gemixt zijn.

Om te voorkomen dat het deeg uitdroogt span je een douche kapje of plastic zak over de kom. Laat het geheel rusten voor 30 minuten.

Handeling 2:

Voeg nu de boter, het zout, de honing, de limoen schil (geraspt) en het citroensap bij de rest van de ingrediënten.

Om alle ingrediënten goed te mixen en om gluten-strengen in het deeg te ontwikkelen gebruik je de ‘fold and strecht‘ kneed methode. Bekijk het filmpje als je niet weet hoe je die methode gebruikt.

Nadat je het deeg een aantal keer hebt gevouwen, laat je het voor 45 minuten rusten (1e rust moment).

Na 45 minuten  herhaal je de fold and strecht methode opnieuw, vouw door middel van de methode de kersen in het deeg.

Laat het deeg vervolgens weer 45 minuten rusten (2e rust moment)

Herhaal de fold and stretch methode voor de derde keer.

Het vormen van het deeg

Na drie keer de fold and stretch methode te hebben toegepast, en na het deeg twee keer voor 45 minuten te hebben laten rusten kan het deeg worden gevormd.

Pak een cakevorm en vet deze in met boter. Haal het deeg voorzichtig uit de kom en plaats dit in de cakevorm. Druk het deeg niet te veel aan.

Span een douche kapje of plastic zak over de kom en laat het deeg in de cakevorm buiten de koelkast rusten voor drie uur (3e rust moment). Verwarm je oven op 220 graden Celsius. Doe dit wanneer je deeg +/- voor 2,5 uur rust. Dan is de oven goed warm zodra het deeg er na drie uur 

Bakken van het brood

De oven is voorverwarmd op 220 graden Celsius. Vul een ovenschaal met water, en zet deze in de ven. Dit zorgt voor vochtige lucht en zorgt ervoor dat de boter brood een mooie dunne korst krijgt. Bak het brood voor 35 a 40 minuten in de oven. Let op, de afbak tijd hangt af van wat voor oven je gebruikt. Check het brood dus elke 10 minuten even.

Haal de cakevorm uit de oven. Laat het brood voor 30 minuten afkoelen.

Na 30 minuten is het moment daar..

Cherry blossom time it is! Theetje erbij en smullen maar. Oh en, deel jij je succes op Instagram of Facebook? Vergeet dan niet zuurbrood te taggen. We genieten graag mee!

Probeer het recept ook eens met blauwe bessen!

 

 

Lees meer over Zuurdesem Recepten