fbpx Skip to main content

Bakken met zuurdesem kan een bevredigende ervaring zijn, maar het kan ook zijn eigen uitdagingen met zich meebrengen.

Of je nu een ervaren zuurdesem bakker bent of net begint, je kunt tegenovergestelde problemen komen te staan die moeilijk op te lossen kunnen zijn. Maar maak je geen zorgen! Met een beetje geduld en doorzettingsvermogen kun je deze problemen oplossen en terugkeren naar het bakken van het perfecte brood van zuurdesem.

Probleem 1: De deeg rijst niet op
Als je deeg niet oprijst, kan dit door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder een zwakke of inactieve zuurdesem starter, onvoldoende hydratatie of het gebruiken van de verkeerde soort bloem. Probeer om de zuurdesem starter vaker te voeren of meer water aan het deeg toe te voegen om dit probleem op te lossen. Je kunt ook een andere soort bloem proberen die meer geschikt is voor zuurdesem bakken.

Probleem 2: Het brood is dicht en zwaar
Als je brood te dicht en zwaar is, kan dit door overmatig kneden of onvoldoende fermentatie worden veroorzaakt. Probeer om het deeg langer te laten fermenteren of het kneden te verminderen om dit probleem op te lossen. Je kunt ook meer water aan het deeg toevoegen om het op te laten rijzen en een lichter textuur te creëren.

Probleem 3: Het brood heeft een harde korst
Een harde korst is een veelvoorkomend probleem bij het bakken van zuurdesembrood en kan worden veroorzaakt door overbakken of onder-proofing van het deeg. Probeer om het brood korter te bakken of het deeg langer te fermenteren voordat je het bakt om dit probleem op te lossen. Je kunt ook het deeg met water besproeien voor het bakken om een zachter korst te creëren.

Probleem 4: Het brood heeft een bitter smaak
Als je brood een bitter smaak heeft, kan dit door overmatige fermentatie of het gebruik van lage-kwaliteit bloem worden veroorzaakt. Probeer om de tijd die je het deeg laat fermenteren te verminderen en zorg ervoor dat je hoogwaardige bloem gebruikt die geschikt is voor zuurdesem bakken. Je kunt ook de hoeveelheid zout die je aan het deeg toevoegt verminderen of het deeg meer water toevoegen om de bitterheid te verminderen.

Probleem 5: Het brood heeft een zachte en plakkerige structuur
Dit is een veelvoorkomend probleem bij zuurdesem bakken en kan worden veroorzaakt door te weinig zout of een te hoge hydratatie (te veel water in het deeg). Probeer de hoeveelheid zout die je toevoegt te verhogen en het deeg minder water te geven om de structuur te verbeteren. Je kunt ook de fermentatietijd verlengen om de gluten ontwikkeling te verbeteren en de structuur van het brood te versterken.

Probleem 6: Het brood heeft een gebrek aan luchtigheid
Als je brood niet luchtig genoeg is, kan dit door een te vroege kneden of overmatig kneden worden veroorzaakt. Probeer om het deeg voorzichtig te kneden en laat het deeg tussen de kneding en in rusten. Je kunt ook de hoeveelheid CO2 in het deeg verhogen door de fermentatietijd te verlengen of door meer water aan het deeg toe te voegen.

Probleem 7: Het brood heeft een ongelijke vorm
Als je brood een ongelijke vorm heeft, kan dit door ongelijke fermentatie of kneden worden veroorzaakt. Probeer om het deeg voorzichtig te kneden en zorg ervoor dat de fermentatie consistent is door de temperatuur en luchtvochtigheid constant te houden. Je kunt ook experimenteren met het vormen van het deeg en het gebruik van verschillende bakvormen om de vorm van het brood te verbeteren.

Door deze problemen te begrijpen en de juiste oplossingen te vinden, kun je ervoor zorgen dat je zuurdesem broden steeds beter worden. Het bakken van zuurdesembrood is een leerproces, dus blijf experimenteren en ontdek wat het beste werkt voor jou en je recepten.

Nieuw bij zuur brood:
extra vergine olijfolie

Duurzaam geproduceerde extra vergine olijfolie van eerste persing, rechtstreeks van kleine boerderijen in Kyparissia, Griekenland.

Ongemengd

– Zuivere extra vergine olijfolie

Ongefilterd

– Natuurlijke goedheid

Leer Meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maaike
Maaike
8 maanden geleden

Mijn complimenten voor de informatie, de duidelijkheid via (korte) alinea’s en de de mooie/goede afbeeldingen. Ik was op zoek naar een oplossing voor mijn zuurdesembrood dat uit elkaar valt door het snijden. Ik kan me voorstellen dat het te droog was, maar ik zou graag horen wat ik er nu nog aan kan doen. Zelf bedacht ik dat ik er gewoon opnieuw deeg van ga maken maar roep toch maar even de hulp in van iemand die het beter weet dan ik.

Wouter Buijs
2 maanden geleden

Hallo Siegfried,

Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het oplossen van veelvoorkomende problemen bij het bakken van zuurdesembrood. Als ervaringsdeskundige in de kunst van zuurdesem, waardeer ik de praktische tips en oplossingen die je biedt, vooral je benadering van het afstemmen van hydratatie en fermentatietijd. Ik ben het eens met je adviezen en wil graag toevoegen dat de juiste keuze van bloem ook een cruciale rol speelt in het eindresultaat van het brood.

Vriendelijke groeten,
Wouter