Onthulling van de geheimen van Frans meel: waarom heeft het zo'n hoog eiwitgehalte in vergelijking met ander meel? | Meel, bloem en graan | zuurbrood Skip to main content

Frans meel, ook bekend als “farine de blé tendre”, staat bekend om zijn hoge eiwitgehalte in vergelijking met andere meelsoorten.

Het eiwitgehalte in bloem wordt gemeten als percentage van het totale gewicht van de bloem, en Franse bloem heeft doorgaans een eiwitgehalte van ongeveer 12-13%. Dit is hoger dan het eiwitgehalte in ander meel, dat normaal gesproken rond de 11-12% ligt.

Er zijn verschillende redenen waarom Frans meel zo’n hoog eiwitgehalte heeft. Een van de belangrijkste redenen is het type tarwe dat wordt gebruikt om het meel te maken. Frans meel wordt doorgaans gemaakt van tarwe met een hoger eiwitgehalte dan de tarwe die wordt gebruikt om ander meel te maken. Dit komt omdat de tarwe die in Frankrijk wordt gebruikt in een koeler klimaat wordt geteeld en aan meer regen wordt blootgesteld dan de tarwe die in de rest van de wereld wordt geteeld. Het koelere klimaat en de grotere regenval resulteren in een hoger eiwitgehalte in de tarwe.

Een andere reden voor het hoge eiwitgehalte in Franse bloem is het maalproces. Frans meel wordt gewoonlijk gemalen volgens een proces dat “walsen malen” wordt genoemd, waarbij de buitenste lagen van de tarwekorrel worden verwijderd en de eiwitrijke binnenlagen overblijven. Dit resulteert in meel met een hoger eiwitgehalte dan meel dat volgens andere methoden wordt gemalen.

Het hoge eiwitgehalte van Frans meel maakt het ook ideaal voor het maken van bepaalde soorten brood. Brood dat met eiwitrijk meel is gemaakt, heeft meestal een zachtere textuur en een complexere smaak dan brood dat met minder eiwitrijk meel is gemaakt. Frans brood, zoals stokbrood, wordt gemaakt met eiwitrijk meel, waardoor het zijn karakteristieke knapperige textuur en smaak krijgt.

Kortom, Frans meel heeft een hoog eiwitgehalte als gevolg van de gebruikte tarwesoort, het koelere klimaat en de toegenomen regenval, en het maalproces. Dit hoge eiwitgehalte resulteert in een bloem die ideaal is voor het maken van bepaalde soorten brood en gebak, zoals baguettes, met een karakteristieke knapperige textuur en smaak.

Onthulling van de geheimen van Frans meel: waarom heeft het zo’n hoog eiwitgehalte in vergelijking met ander meel?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ruud M
Ruud M
2 maanden geleden

Heeft u meel uit de Savoie?

Jytte
Beheerder
1 maand geleden
Antwoord aan  Ruud M

Hi Ruud, nee ons meel komt uit zuid Frankrijk!

Lees meer over Meel, bloem en graan