fbpx Skip to main content

Zuurdesem fermenteren in een metalen of glazen kom wordt over het algemeen beschouwd als een betere optie dan het gebruik van een plastic kom, vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s van plastic.

Een reden om het gebruik van plastic kommen voor zuurdesem fermentatie te vermijden is dat plastic chemicaliën kan logen in het zuurdesem. Plastic bakjes en keukengerei kunnen een verscheidenheid aan chemicaliën bevatten, waaronder bisfenol A (BPA) en ftalaten, die in het voedsel kunnen migreren en mogelijk negatieve gezondheidseffecten kunnen hebben (1). Hoewel sommige plastic schalen worden aangeprezen als “BPA-vrij”, kunnen ze nog steeds andere chemische stoffen bevatten die in het voedsel kunnen lekken.

Bovendien kan de zure aard van zuurdesem ervoor zorgen dat plastic kommen na verloop van tijd afbreken, waardoor mogelijk meer chemicaliën in het zuurdesem vrijkomen (2). Metalen en glazen kommen daarentegen bevatten deze chemicaliën niet en zijn daarom een veiligere keuze voor het bewaren van voedsel.

Een andere reden om metalen of glazen kommen te kiezen voor zuurdesem fermentatie is dat ze duurzamer zijn en langer meegaan dan plastic kommen. Plastic kan gemakkelijk krassen en vlekken maken, en het kan verkleuren of aangetast worden door de zure desemcultuur. Metalen en glazen kommen daarentegen zijn beter bestand tegen slijtage en raken minder snel beschadigd tijdens het fermentatieproces.

Kortom, hoewel plastic kommen handig en goedkoop kunnen zijn, zijn er verschillende dwingende redenen om metalen of glazen kommen te kiezen voor het fermenteren van zuurdesem. Ze zijn veiliger, duurzamer, en bieden een meer aangename en bevredigende ervaring voor de bakker.

Referenties:

  1. “BPA and Phthalates.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 15 Mar. 2021, https://www.cdc.gov/biomonitoring/BPA_factsheet.html.
  2. “The Dangers of Plastic Containers: Why You Should Avoid Them.” Dr. Axe, 22 Mar. 2018, https://www.draxe.com/the-dangers-of-plastic-containers/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties