fbpx Skip to main content

De termen meel en bloem worden veel door de war gehaald. Dit terwijl het niet hetzelfde product is. Meel wordt gemaakt door granen te malen. Om meel zachter te maken, wordt het door een zeef gehaald. Het resultaat is bloem. De naam van het product wijzigt dus aan de hand van het bewerk proces. Dit helpt wellicht het verschil beter te begrijpen:

 

Onbewerkt product = graan

 

Gemalen product = meel

 

Gezeefd product = bloem

 

In de volksmond wordt ‘meel’ echter veel gebruikt om bloem aan te merken. Alleen 100% volkoren meel is namelijk niet gezeefd. Is het wel gezeefd, dan zou het dus eigenlijk altijd bloem zijn.

Meel is het gemalen graan product zonder dat het gezeefd is.

Bloem is meel, dat na het malen gezeefd is.

Kortom: het verschil tussen meel en bloem is het gehalte aan kiemen en zemelen. Meel bevat (in principe) de gehele graan, en verliest enkel wat kiemen en zemelen door het malen van het graan. Bloem daarentegen wordt gezeefd. Hierdoor zijn er verschillende soorten bloem, allen met verschillende hoeveelheden kiemen en zemelen.

In onze webshop proberen we daarom de T-waarden achter ieder product te zetten. Dit geeft een beter idee van wat voor meel je nu daadwerkelijk koopt. Toch vragen over onze producten? Stuur ons even een berichtje. Vanzelfsprekend zijn we altijd bereid met je mee te denken.