fbpx Skip to main content

Meel is een essentieel ingrediënt voor veel baksels en een hoofdbestanddeel van veel keukens.

Het heeft echter wel een houdbaarheidsdatum, en het is belangrijk te weten hoe lang het houdbaar is nadat het is gemalen. De houdbaarheid van meel hangt af van het soort meel en hoe het is opgeslagen.

Volkorenmeel is bijvoorbeeld korter houdbaar dan witmeel. Dat komt omdat de zemelen en de kiem in volkorenmeel na verloop van tijd ranzig kunnen worden door hun hoge oliegehalte. Daarom kunt u volkorenmeel het beste binnen 6 maanden na het malen gebruiken. Witte bloem daarentegen is tot 1 jaar houdbaar indien bewaard in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats. Het is belangrijk op te merken dat wit meel ontdaan is van de zemelen en de kiem, waardoor het minder olie bevat, vandaar de langere houdbaarheid.

Om de houdbaarheid van meel te verlengen, kan het in de koelkast worden bewaard. Dit vertraagt het proces van ranzigheid. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het meel goed wordt afgesloten om te voorkomen dat er vocht in komt. Vocht kan meel doen samenklonteren, waardoor het moeilijk te gebruiken is, en het kan ook de groei van schimmel of bacteriën bevorderen.

Eenmaal geopend moet meel zo snel mogelijk worden gebruikt. Blootstelling aan lucht kan ertoe leiden dat het ranzig wordt of besmet raakt met insecten. Bewaar geopend meel in een luchtdichte bak of hersluitbare plastic zak om dit te voorkomen.

Het is ook belangrijk op het uiterlijk en de geur van meel te letten. Als het meel een vieze geur heeft of zichtbare tekenen van schimmel vertoont, moet het worden weggegooid.

Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat uw meel vers blijft:

  • Bewaar bloem in een luchtdichte container of hersluitbare plastic zak om blootstelling aan lucht en vocht te voorkomen.
  • Bewaar meel op een koele, droge plaats. Een voorraadkast of kast is ideaal.
  • Gebruik volkorenmeel binnen 6 maanden en witmeel binnen 1 jaar nadat het gemalen is.
  • Als u niet zeker weet of uw meel nog goed is, controleer dan op een vieze geur of zichtbare tekenen van schimmel. Als het een van beide heeft, moet het worden weggegooid.
  • Kortom, meel heeft een houdbaarheid, en het is belangrijk om te weten hoe lang het goed blijft nadat het is gemalen.
  • Volkorenmeel is korter houdbaar dan witmeel en moet binnen 6 maanden worden gebruikt, terwijl witmeel tot 1 jaar houdbaar is als het goed wordt bewaard.
  • Een goede opslag, zoals meel in een luchtdichte bak of hersluitbare plastic zak op een koele, droge plaats, kan de houdbaarheid verlengen.
  • Bovendien is het belangrijk het meel te controleren op tekenen van bederf en het zo nodig weg te gooien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties