fbpx Skip to main content

Gebleekt meel is een type meel dat is behandeld met chemicaliën om het bleekproces te versnellen en het uiterlijk van het meel te verbeteren.

De meest gebruikte chemicaliën voor het bleken van meel zijn chloor en benzoylperoxide. Deze chemicaliën werken door de pigmenten en eiwitten in het meel af te breken, waardoor het er witter en aantrekkelijker uitziet voor de consument. Er bestaat echter bezorgdheid over de veiligheid van deze chemicaliën en hun mogelijke gevolgen voor de gezondheid.

Zo kan gebleekt meel sporen van chloor en benzoylperoxide bevatten. Van deze chemicaliën is aangetoond dat ze negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Chloor is bijvoorbeeld een bekend carcinogeen en kan bij inademing van grote hoeveelheden ademhalingsproblemen veroorzaken. Benzoylperoxide daarentegen kan huidirritatie veroorzaken en wordt beschouwd als een matige huidirritant. Hoewel de niveaus van deze chemicaliën in gebleekt meel door de FDA als veilig worden beschouwd, zijn sommige deskundigen van mening dat het langdurig consumeren van kleine hoeveelheden van deze chemicaliën schadelijk kan zijn voor de menselijke gezondheid.

Een andere zorg over gebleekt meel is dat het minder voedzaam is dan ongebleekt meel. Tijdens het bleekproces worden sommige voedingsstoffen in de tarwe, zoals vitaminen en mineralen, verwijderd. Hierdoor kan gebleekt meel minder voedzaam zijn dan ongebleekt meel. Zo bevat gebleekte bloem doorgaans minder thiamine, een B-vitamine die essentieel is voor de energiestofwisseling en de cognitieve functie. Bovendien bevat gebleekte bloem doorgaans minder ijzer, een mineraal dat belangrijk is voor het behoud van gezonde bloedcellen en het voorkomen van bloedarmoede.

Sommige deskundigen beweren ook dat het bleekproces de glutenstructuur van het meel kan veranderen, waardoor het voor mensen met een glutengevoeligheid moeilijker te verteren is. Dit argument staat echter nog ter discussie en er is meer onderzoek nodig om het te bevestigen.

Ondanks deze bezorgdheid wordt gebleekt meel door de FDA nog steeds als veilig beschouwd voor consumptie, en is het een veel voorkomend ingrediënt in veel bewerkte voedingsmiddelen. Consumenten die zich zorgen maken over de veiligheid van gebleekt meel kunnen echter kiezen voor ongebleekt meel. Ongebleekt meel wordt gemaakt van tarwe die niet is behandeld met chemicaliën en is doorgaans voedzamer dan gebleekt meel.

Het is belangrijk op te merken dat sommige beweringen over de schadelijkheid van gebleekt meel niet worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs. De FDA heeft vastgesteld dat het gebruik van chloor en benzoylperoxide in meel veilig is en dat gebleekt meel uit voedingsoogpunt vergelijkbaar is met ongebleekt meel. Consumenten kunnen echter altijd kiezen voor ongebleekt meel als zij dat prefereren.

Kortom, hoewel gebleekt meel door de FDA als veilig wordt beschouwd, kan het sporen van chemicaliën bevatten die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Bovendien verwijdert het bleken van het meel een deel van de voedingsstoffen in de tarwe, waardoor het minder voedzaam is dan ongebleekt meel. Consumenten die zich zorgen maken over de veiligheid van gebleekt meel kunnen kiezen voor ongebleekt meel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties