fbpx Skip to main content

Ons begin en jouw begin

Volgens de 10,000-uur regel, recentelijk aan het licht gebracht door de Malcolm Gladwell, kost het een gemiddeld persoon 10,000 uur om succesvol te worden in een bepaald veld. 

Voor veel mensen die net komen kijken in de wereld van zuurdesem, en ‘zuurdesem bakken’ googelen, lijkt dat misschien ook zo voor het bakken van zuurdesem. 

Voor wij begonnen met het bakken van zuurdesembrood, leek het bakken van zuurdesembrood voor ons een mysterieuze ambacht die slechts beoefend wordt door hipster-bakkers, die opstaan voor de zon opkomt, op magische wijze een geheim portie ingrediënten mengen en vervolgens na zingen en bidden een vers brood uit de oven halen. 

Ik bedoel maar.. ook voor ons voelde het bakken van zuurdesembrood op het begin behoorlijk onmogelijk.

Gelukkig is alles minder waar: Het bakken van van zuurdesembrood is niet alleen voor hippies of mensen die de 10,000-regel volgen weggelegd.

Het bakken van zuurdesembrood is een kwestie van stapjes volgen. Volg je de stapjes? Dan ben jij in staat jouw eigen zuurdesembrood vanaf jouw huis te bakken.

Onze zuurdesem reis begon in februari 2020. Een vriend van ons deelde een stukje starter met ons en hielp ons op weg in de wereld van zuurdesem. (Dankjewel, Rik!)

Het begin was bijna een beetje stressvol. De mensen die net beginnen met zuurdesem bakken herkennen dat vast wel. Maar na een aantal keer bakken, begon het te wennen. De stapjes begonnen natuurlijker aan te voelen, en we ervaarde zelfs meer vrijheid flexibeler te zijn qua tijd of ingrediënten.

De eerste broden waren nog zeker geen plaatjes, maar smaakten wel al ontzettend lekker. Zie bijvoorbeeld hier ons tweede brood-wonder.

beginner zuurdesem

Ook voor dat wij de starter van Rik kregen, hadden we al eens op het internet gezocht naar ‘hoe je eigen zuurdesem starter te maken’ en ‘hoe bak ik zuurdesembrood’. De hoeveelheid informatie, de percentages waar veel bakkers mee werken, en de verschillende methoden waren zo overweldigend, dat we er van af zagen ons zuurdesem-bak-plan door te zetten.

Dit veranderde heel snel nadat wij de starter van Rik kregen, en hij ons hier en daar begeleidde waar nodig. En dat is hoe zuurbrood tot leven kwam: door mensen een levende starter te sturen, duidelijke stapjes te geven, en persoonlijke begeleiding waar nodig willen wij iedereen kennis laten maken met het bakken van zuurdesembrood.

Dit artikel gaat niet over de start van zuurbrood, maar over jouw zuurdesem bak-avontuur.

Onze ervaring, om jou te helpen in het begin van jouw bak-avontuur.

Fase 1: Keuken en gereedschap 

Braadpan

Onze eerste broden bakten wij in een stenen, terracotta kleurige braadpan, die we voorheen altijd gebruikten voor salades. De pot was wat aan de kleine kant, maar leek ons de meest geschikte pan die we in huis hadden om brood mee te bakken. De broden die we in die pot bakten werden tegen de kant van de pan omhoog geduwd.

Het aanschaffen van een échte dutchoven voor het bakken van zuurdesembrood stond hoog op het lijstje, maar het kopen ervan stelden we uit. Ook daar twijfelden we weer: wat is nu de beste pan voor het bakken van zuurdesembrood?

Siegfried kreeg op zijn verjaardag een dutchoven als cadeau. Dat cadeau was nooit bedoeld voor het bakken van brood, maar als braadpan om grote stoofpotten in te maken.

Een absolute game changer! Onze broden waren nog nooit zo mooi.

Tip: Je hebt geen braadpan nodig die speciaal gemaakt is voor het bakken van zuurdesembrood, om zelf lekker zuurdesembrood te bakken. Kijk in je keukenkast. Wat staat daar dat zou kunnen werken? Wees creatief. Kan je niks vinden? Je kunt ook bakken zonder braadpan. Hier lees je hoe.

Oven

Wij hebben een oude, maar prima oven. Net als voor de braadpan geldt dat iedere oven kan werken. Het gaat erom dat je een warmtebron hebt die zo hoog mogelijke temperaturen kan bereiken. Dus geen zorgen, jouw oven will do just fine.

Tip: Geen oven die hete temperaturen kan bereiken? Geen probleem. Zorg dan dat je het effect van een goede oven creëert door het gebruik van een braadpan. In principe fungeert de braadpan namelijk als mini oven, waarin een consistent en hoge temperatuur wordt gecreëerd.

Fase 2: Stapjes en een beetje geduld.

Na het ontvangen van het alles in één zuurdesem pakket, of nadat jij zelf het gereedschap hebt aangeschaft begint het avontuur dan echt. 

Een beetje doorzettingsvermogen is key voor het bakken van zuurdesembrood. Er bestaat namelijk een kans dat je eerste brood nog niet zó hoog gerezen is als jij zou willen, of dat de snede nog niet zo is als jij wilt, dat het brood nog niet knapperig genoeg is, of je de smaak nog niet op maat vindt.

Tip: Bak een paar keer, en omarm het leren. Je zult merken dat je steeds behendiger wordt. Alles komt op zijn tijd. En jouw perfecte zuurdesembrood dus ook.

Wij zelf zien het bakken van zuurdesembrood als constante ontwikkeling. Ben je behendig met de stappen? Dan kan je vanuit daar verder onderzoeken. Wil je een hardere korst? Dan kan jij je bijvoorbeeld gaan richten op de perfecte baktijd zonder deksel. Wil je een brood met meer oven-spring? Dan kun jij je focussen op het piek moment van de starter, of op de bulk-fermentatie van jouw deeg.

Je perfectioneert gaandeweg, en waar nodig denken wij met je mee.

Een tegenslag of mislukt brood is een reden om terug in de keuken te duiken, en onderdeel van het zuurdesem avontuur!

Fase 3: Perfectioneren 

Na een aantal broden ben jij een ervaren zuurdesem bakker. Hier wordt het pas écht leuk!

Dit is namelijk het moment dat je de stapjes kent, en kunt gaan onderzoeken. Zo kun je zelf het recept hier en daar wat aanpassen, bijvoorbeeld door met een hogere hydratatie-graad te gaan werken (= meer water toe te voegen aan het recept). Er zijn tig van voorbeelden, in de wereld van zuurdesem kun je met oneindig veel variabelen experimenteren. Dit is precies wat het zuurdesem-proces zo fantastisch maakt.

Tip: Het is jouw zuurdesem-reis, dus jij kiest waar je heen gaat. Vergelijk jouw broden of brood-foto’s niet te veel met anderen, en geniet vooral van de holistische ervaring. En wees trots, want niet iedereen bakt zijn eigen zuurdesembrood! 

Trots waren wij in ieder geval vanaf het begin.. zo trots dat wij een selfie met ons eerst gebakken brood in de familie app stuurden.

eerste zuurdesembrood

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties