Klaar voor je eerste baksel | Tips voor brood bakken | zuurbrood Skip to main content

Voor het bakken van zuurdesembrood heb je bak-gereedschap nodig. Veel van dit bakgereedschap ontvang je bij de aanschaf van het alles in één pakket van zuurbrood, maar je kunt al het bakgereedschap hier ook los aanschaffen.

Naast dit bakgereedschap, heb je nog een aantal producten nodig voor het bakken van zuurdesembrood.

Andere benodigdheden zijn:

– Een keukenweegschaal
– Een braadpan (ook wel ‘Dutch oven’ genoemd)
– Een grote kom
– Een maatbeker
– Een lepel

Keukenweegschaal
Een goede keukenweegschaal moet nauwkeurig meten. Ook is het prettig als je de metingen gemakkelijk kan aflezen en als je in verschillende eenheden kunt meten. Verder wil je dat je de weegschaal eenvoudig kan schoonmaken, want de weegschaal kan best een beetje vuil worden van al dat meel en deeg.

Enkele extra functies die nuttig kunnen zijn:

  • meten in (hele) kleine eenheden;
  • een terrafunctie (heel erg handig en het wegen van de zuurdesemstarter in de weckpot ook erg noodzakelijk)
  • een timerfunctie om te helpen bij getimede recepten.

Om het gemakkelijk te maken bevelen we hier een aantal keukenweegschaals aan:

Braadpan
Een goede braadpan moet een zwaar, goed sluitend deksel hebben om vocht in te sluiten en zo een consistente hoge temperatuur binnen de braadpan te creëren. De braadpan moet ook een dikke bodem hebben die de warmte gelijkmatig verdeelt. Voor het bakken van zuurdesembrood is het ook prettig als de braadpan goede handvatten heeft om de braadpan gemakkelijk in en uit de oven te halen. Het mooiste is natuurlijk als de braadpan gemaakt is van duurzaam materiaal, zodat de braadpan (voor altijd, maar in ieder geval) voor heel lang mee gaat. Goede kwaliteit is ook van belang omdat brood gebakken wordt op hele hoge temperaturen, en je wilt voorkomen dat de braadpan kromtrekt of de hitte simpelweg niet aankan. Gietijzeren braadpannen staan bekend om hun duurzaamheid en vermogen om warmte vast te houden. Zeer geschikt dus om zuurdesembrood mee te bakken. Lees hier meer.

Wij bevelen het volgende braadpannen aan:

Een maatbeker
Een goede maatbeker moet nauwkeurige en duidelijk gemarkeerde afmetingen hebben, gemaakt zijn van duurzaam en hittebestendig materiaal, gemakkelijk te hanteren met een anti-slip handvat en/of bodem, gemakkelijk te reinigen zijn en nog beter, vaatwasmachinebestendig zijn. Het liefst werken wij met een doorzichtige maatbeker, en eentje met een tuit zodat je er gemakkelijk mee kan schenken. In het algemeen moet een goede maatbeker veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken zijn en tegelijkertijd accurate metingen van ingrediënten garanderen.

Wij bevelen de volgende maatbrekers aan:

Een metalen mengkom
Een metalen mengkom is een goede keuze als je zuurdesem gaat bakken, en daarvoor deeg zult voorbereiden. Een metalen mengkom is een goede keuze. Een kom van metaal bewaakt namelijk de (constante) temperatuur van het deeg, is duurzaam en is gemakkelijk schoon te maken. Als je de keuze moet maken tussen metaal en plastic, ga dan voor metaal. Metaal absorbeert geen geur, is bestand tegen hoge temperaturen, kan in de vaatwasmachine en gaat lang mee. Kortom, een metalen kom is een veelzijdig en duurzaam hulpmiddel voor het bakken van zuurdesem.  Lees hier meer.

Wij bevelen de volgende kommen aan:

Een lepel
Sommige mensen raden aan een houten lepel te gebruiken. Wij gebruiken soms een houten lepel, maar vaak ook lepels van roest vrij staal en merken geen verschil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Lees meer over Tips voor brood bakken