fbpx Skip to main content

Temperatuur en bakken

Het is eindelijk zomer, en lekker warm! Door de hoge temperaturen groeit de starter sneller dan normaal, hij bereikt eerder zijn piek moment. Dit betekent dat de bacteriën in de starter sneller fermenteren, en dus ook sneller voeding nodig hebben. Maar ook de bulk rise

Starter bij deeg in de hitte

Wil je bakken? Dan haal je jouw starter uit de koelkast (als die daar in staat) en voed je hem. Normaal gesproken wacht je tussen de 8 tot 12 uur voor dat de starter zijn piekmoment bereikt, en dus voor dat je dit toevoegt aan het deeg. In deze hitte zul je al gemerkt hebben dat de starter sneller groeit. Dit heeft als gevolg dat de starter eerder zijn piek bereikt, en je dus ook eerder de starter in het deeg kan verwerken. Houd de starter goed in de gaten. Wanneer bereikt die zijn piek? Op dat moment is het tijd er mee te gaan bakken. Dit kan 5, 6 of 7 uur zijn na dat je hem hebt gevoed. Maar dat hangt natuurlijk erg af van de temperatuur in jouw huis en van de plek waar jij jouw starter bewaart.

Bulk rise in de hitte

Niet alleen de starter groeit sneller, maar ook het deeg fermenteert een stuk sneller dan we gewend zijn. De bulk rise zal daarom ook verkort moeten worden, om over-proofing te voorkomen.

Het bepalen van de exacte eind-tijd van de bluk rise vereist ervaring. Dat maakt het niet een minder belangrijk moment. Als je de bulk rise te vroeg beëindigd kan dit als gevolg hebben dat je deeg onder-gefermenteerd is. Als je de bulk rise te laat beëindigd kan dit als gevolg hebben dat je deeg over-proofed is.

Wij raden aan goed de kijken naar hoeveel het deeg in de tijd is gegroeid. Zie je wat (lucht) bubbels aan het oppervlak? Ziet het deeg er mooi glad uit? Dan kan dit een goed moment zijn de bulk fermentatie te beëindigen. Je kunt ons trouwens altijd vragen even mee te kijken. Stuur ons dan een foto via Instagram bijvoorbeeld.

Nieuwe starter?

Lijkt jouw starter toch echt niet meer zo gezond? Geen zorgen.⁠ Zuurbrood klanten kunnen gratis een zuurdesem starter bestellen. We vragen je alleen de verzendkosten te betalen. Klik hier op jouw nieuwe starter te bestellen en betaal de verzendkosten via de betaallink die je per e-mail ontvangt.

starter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties