fbpx Skip to main content

Yeeey! Je zuurbrood pakket is binnen. Dit betekent dat je zo snel mogelijk aan de slag moet. De starter die jij ontvangt is namelijk levend, en heeft jouw verzorging hard nodig!

Voor het bakken van zuurdesembrood heb je altijd een stuk starter nodig. Het is daarom belangrijk dat je starter ten alle tijden in top conditie is! Hoe zorg je daar voor? Lees deze stapjes zorgvuldig door en maak van je zuurbrood pakket een eindeloos succes.

Stap 1: Je pakket komt binnen, je voedt je starter

Open je zuurbrood pakket gelijk zodra je hem ontvangt. In het pakket vind je een weckpot van sterk glas. Haal deze uit het pakket. Haal vervolgens de starter uit het pakket, deze zit in een zakje gemaakt van bruin kraftpapier:

Open het zakje en pers de inhoud voorzichtig uit de verpakking in de weckpot. Is dat gelukt? Pak dan een eetlepel en druk het mengsel naar de bodem van de weckpot zodat het een egale laag vormt. Pers niet al het lucht uit het mengsel. Het doel is alleen het deeg tot een geheel te maken.

Zo ziet je starter er uit

Nu ga je je starter voeden!

Haal de zak roggebloem uit het pakket. Pak je keukenweegschaal. Zet je weckpot met mengsel op de weegschaal, druk op ’tare’ zodat de teller op 0 komt te staan. Vervolgens strooi je 50 gram roggebloem en 50 gram water bij het mengsel.

Gebruik nu een houten staafje om de inhoud van de weckpot te mengen. Druk het mengsel vervolgens opnieuw met de lepel een beetje naar beneden, zodat het mengsel een mooi geheel vormt.

Stop de glazen deksel terug op de weckpot. Je starter is gevoed.. en nu wachten tot het fermentatie proces op gang komt.

Bijhouden hoe snel je starter zal groeien de komende uren? Bind een elastiekje om de weckpot en positioneer dit op de hoogte van de starter.

Stap 2: Het rijzen van je starter

Je hebt je starter gevoed, en het fermentatie proces in je starter is daarmee geactiveerd. Dit betekent dat de starter gaat groeien. Het mengsel zal zich verdriedubbelen in hoogte!

Het fermentatieproces duurt tussen de vier en acht uur. Na die zes uur is de starter het meest actief, en dus uitstekend om mee te bakken.

Stap 3: Je starter gebruiken

Je starter is nu lekker actief en je wilt uiteraard met dat prachtige natuurlijke gist een brood bakken. Zet je starter in weckpot op je weegschaal en druk op ’tare’. Zodra de teller op 0 staat. Haal nu 100 gram starter uit de weckpot. De weegschaal komt op – 100 gram te staan.

Met deze 100 gram starter kan jij je eerste zuurdesembrood bakken. Lees hier hoe je van je eerste brood een feit maakt!