Alles over het bakken van zuurdesembrood | Q&A | Zuurbrood Skip to main content

Veel Gestelde Vragen

Wat is een starter?

Een zuurdesem starter is een kolonie van bacteriën en gist. De starter helpt bij het rijzen van brooddeeg. Het zorgt ervoor dat brood beter verteerbaar is en geeft brood een diepe heerlijk en zeer herkenbare smaak. Doordat de starter leeft, en dus blijft groeien heb jij elke dag genoeg starter, om van ieder brood een echt zuurdesembrood te maken. Je kunt je starter zien als een saai huisdier, die dagelijks gevoed moet worden.

De twee betekenissen van de term ‘starter’..

Het is handig om de starter te onderscheiden in enerzijds de ‘moeder’ en anderzijds een ‘kind’. De moeder is de starter die in de pot blijft, en die je dagelijks voed. Om brood te bakken heb je een deel van de moeder starter nodig. Het gedeelte dat je afneemt van de moeder (dit doe je na dat de moeder gevoed is) noemen wij het kind. Met het kind bak je je nieuwe zuurdesembrood.

Wat maakt mijn starter levend?

Een starter bestaat uit meel en water. Meel bestaat van nature uit melkzuurbacteriën. Deze bacteriën kunnen zich in de starter (door tijd) tot een zuurdeeg ontwikkelen en de starter als geheel later verzuren. Dit proces noemt men ook wel vergisten. Dit is wat je wilt voor een lekker zuurdesembrood. Je kan de verzuring echter niet de vrije loop laten gaan. Bij te sterke verzuring, sterven de bacteriën in de starter en stopt het verzuur proces. De starter is als geheel dan niet meer ‘levend’. Om de verzuring op enig moment af te zwakken voegen we bloem en water aan de starter toe. Dit noemen we ook wel het ‘voeden’ van de starter. Hierdoor begint het proces zoals hiervoor omschreven weer opnieuw.

Hoe voed ik mijn starter?

  • De starter die je ontvangt is +/- 100 gram. Nog vóór jij je starter voed, neem je 50 gram van de ‘moeder’ starter uit de weckpot weg. Het stukje starter dat jij uit de weckpot haalt noemen we hier voor de gemakkelijkheid het ‘kind’. Het kind kan je in een los bakje stoppen en later gebruiken voor je eerste brood.
  • Bij de 50 gram moeder starter voeg je 50 gram water en 50 gram van meegeleverde rogge- of tarwemeel. Welk meel je voor je starter gebruikt is afhankelijk van welke kit je kiest.
  • Mix het meel, het water en de starter tot een mooi mengsel. Je kan de starter vervolgens glad strijken met een eetlepel.
  • Laat je starter verzuren voor 24 uur, en herhaal het proces.

Hoe lang kan mijn starter zonder eten?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In eget bibendum libero. Etiam id velit at enim porttitor facilisis. Vivamus tincidunt lectus at risus pharetra ultrices. In tincidunt turpis at odio dapibus maximus.

biologisch logo
100% Biologische producten